Aan de heidenen overgeleverd

Twee bouwprojecten in Wijdemeren: 1,9 miljoen verlies voor de gemeente. Foutje… Maar er zijn bij die projecten méér fouten gemaakt. Zo zou in Overmeer-Zuid in Nederhorst den Berg 35% van de nieuwbouw sociale woningbouw zijn. Dat was het beleid, dat had de gemeente afgesproken. Is niet gebeurd.

Ik heb daar eerder over geschreven. Onlangs, op familiebezoek in Engeland in een kleine plaatsje in Norfolk, kwam het gesprek op lokale woningbouw, dit naar aanleiding van een stuk in de plaatselijke krant. Het was de ontwikkelaar van een bouwplan daar gelukt om het percentage ‘affordable houses‘ (zeg maar sociale woningen) dat bij de bouwvergunning afgesproken was, te halveren. “Dat gebeurt om de haverklap bij bouwprojecten in Engeland” zei m’n zoon. “Er zijn speciale bedrijven die zich toeleggen op het helpen van bouwondernemingen om met allerlei trucs onder die verplichtingen uit te komen.”

Een Google Search toonde aan dat het in Engeland inderdaad vaak voorkomt dat een bouwer zich weet te onttrekken aan de verplichting om het afgesproken percentage ‘affordable houses‘ te bouwen, daarbij geholpen door gespecialiseerde bedrijven zoals S106 Management.  Die helpen ook om onder de Gemeenschapsbijdrage (Community Infrastructure Levy) uit te komen, of althans het te betalen bedrag fors te reduceren. Dat geld, een soort lokale belasting, is de verplichte financiële bijdrage aan infrastructurele gemeenschapsvoorzieningen als scholen, ‘community centres‘, parken, gezondheidscentra, e.d. Bouwbedrijven betalen een vast bedrag per vierkante meter. Maar ook daar is natuurlijk veel te verdienen. S106 Management heeft er speciale spreadsheets voor.

De gemeente (college, ambtenaren, gemeenteraad) heeft niet voldoende expertise om dat soort praktijken te voorkomen. Niet in Engeland en niet in Nederland. Die expertise is natuurlijk in te huren, en dat zou bij elk bouwproject ook moeten gebeuren. Zo niet, dan zijn we aan de heidenen overgeleverd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.