Afscheid van Wethouder Ron de Haan (DLP)

In een persbericht laat De Lokale Partij weten dat “de opdracht aan wethouder Ron de Haan met onmiddellijke ingang is beëindigd”.

Wethouder Ron de Haan (ex-DLP)

De formulering is enigszins in strijd met het duale systeem in de gemeenteraad, waarin de wethouders autonoom opereren, niet in opdracht van een partij, maar wel afhankelijk zijn van het vertrouwen dat de raad in hen stelt en de steun die zij krijgen van de raad.

Hoe dan ook, wethouder Ron de Haan verspeelde de afgelopen maanden veel krediet in de kwestie van de Kortenhoefse polder en de sanering van de belt Groenewoud. Ook de behandeling van het beleidsplan Sociaal Domein kon niet veel lof oogsten. Dat leidde tot flinke irritatie bij de hele raad, maar de sleutel lag bij zijn eigen DLP fractie, de grootste in de raad met nog maar zeven van de acht oorspronkelijk gewonnen zetels.

Ergernis over communicatie

Ook in die fractie was de ergernis over de wijze van communiceren tot zodanige hoogte gestegen dat de leden van de fractie afgelopen week besloten “zijn opdracht te beëindigen” : aldus Margriet Rademaker, de fractievoorzitter van DLP. In feite gaf de fractie hem zo een “motie van wantrouwen” buiten de raadsvergadering om. De fractie overwoog bij dit besluit ook dat de komende periode dermate belangrijk is dat slechte communicatie daarbij niet helpt.

Uitgedund college

Het college is inmiddels flink uitgedund. Alleen de burgemeester, de gemeentesecretaris en de twee wethouders Gert Zagt (DLP) en Els Kruijt (VVD) vormen nog het college. Dit nadat onenigheid met wethouder Ron de Haan over het sociaal beleidsplan voor de PvdA/Groenlinks fractie al aanleiding was om niet langer een wethouder te leveren. Dat is de oorzaak dat DLP en VVD al naarstig naar versterking van hun coalitie zochten.

Het besluit van de fractie DLP om wethouder Ron de Haan heen te zenden maakt de puzzel voor een nieuwe coalitiepartner wellicht gemakkelijker te leggen.

 

 

2 gedachten op “Afscheid van Wethouder Ron de Haan (DLP)”

  1. Daar gaat volgens mij nummer 4 in de wachtgeld regeling. Het lijkt wel op het landelijke stoelendans van de PVV waar niemand zit met enige ervaring en zaken kundig .Nu maar hopen dat zij wel een capabele wethouder kunnen vinden die verstand heeft van ruimte en economie en socialen zaken.
    Volgens mij hebben zij bij D66 een persoon zitten die architect is en verstand heeft van zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.