Afval en het geduld van papier.

Ik voel me verdrietig. Intens verdrietig. En dat allemaal door twee ingekomen stukken. Stukken over de GAD (onze afval-ophaaldienst). Stukken die hun incompetente gejok op het gebied van afvalverwerking tonen en hun gebrek aan automatiseringskennis. En een Wijdemeerse wethouder die het allemaal niet zo goed doorheeft.

Bepaalt u zelf maar wie hier z’n hoofd in het zand steekt.

De eerste brief gaat over de in 2015 beloofde evaluatie van VANG (Van Afval Naar Grondstof) https://wijdemeren.raadsinformatie.nl/document/7639887/1/2019-WB-37%20Evaluatie%20VANG

Oftewel, hoe goed doet onze regio het nu op het gebied van recyclen van afval. Het ambitieuze doel was 75% in 2020. Daar heeft de GAD heel veel van uw geld voor geïnvesteerd dus we mogen wat verwachten, toch?

En ik voorspel u, dit rapport zal in 2020 met trompetgeschal en engelengezang worden ontvangen. En de resultaten zullen fantastisch zijn, ik zeg u, deze regio wordt louter bewoond door ultieme vuilscheiders. En de raadsleden zullen zingend en dansend op hun stoelen staan en Daniël (Walkot, de eindbaas van de GAD, die in 2016 voorspelde dat we binnenkort helemáál zonder restafval zouden leven) zal bejubeld worden en bewierookt.

Totdat…. totdat er één raadslid íets verder kijkt dan dat door de GAD zelf gefabriceerde mooie pak papier en op zoek gaat naar de echte wereld achter die mooie cijfers. Zo iemand is Hugo Bellaart uit Gooise Meren. Hij schreef een brief naar alle raadsleden van Wijdemeren om ze te wijzen op de aperte onzin die de GAD uitkraamt over het hergebruik van opgehaald gescheiden plastic. De GAD beweert met droge ogen dat momenteel al 70% van het plastic hergebruikt wordt. https://wijdemeren.raadsinformatie.nl/document/7675146/1/2019-05-31%20Mail%20VVD-raadslid%20Gooise%20Meren%20inzake%20VANG-beleid%20GAD

U hoeft het stuk en de bijgevoegde artikelen niet te lezen hoor, u zou er alleen maar net zo depressief van worden als ik nu al ben. Maar van al dat braaf door u gesorteerde plastic wordt uiteindelijk geen 70% maar slechts 15% gerecycled ! De rest wordt verbrand en verscheept naar het buitenland, die hun buik er vol van hebben en het nu gaan terugsturen. Het antwoord van de GAD, toen ze gevraagd werden waarom zij dan toch 70% beweren was ronduit beschamend: “Tsja, nadat wij het opgehaald hebben gaat het overgrote deel naar handelaren en dan hebben wij er geen zicht meer op…dus rekenen we daar niet meer mee.”

Moet u eens raden hoe ronkend dat zelfgeschreven evaluatierapport VANG er in 2020 uit gaan zien en welke raadsleden weer schouderkloppend en halleluja-roepend de hand schudden van deze GAD-eindbaas. Niet de meest kritische, zal ik u verklappen.

Dan zou ik u nog iets vertellen over de IT-kennis van de GAD. Dat is de organisatie die uw gegevens beheert, die binnenkort DIFTAR zal pogen te introduceren (dan wordt elk onsje afval van u gewogen en in rekening gebracht) en al die informatie over uw afvalproductie opslaat en langjarig bewaart. In een poging dat 2020 VANG rapport zo gewichtig mogelijk te maken zijn ze nu gestart met een evaluatie van hun voorlichting aan de raadsleden. Bent u daar nog ?
Wethouder Boermans heeft hiervoor in die eerste (openbare) brief een link naar deze enquête meegestuurd  http://www.gad.nl/belevingsonderzoek-op-het-besluitvormingsproces-vang/

Alle raadsleden wordt gevraagd de link te volgen en de enquête in te vullen. Ik kón me niet bedwingen, typte de link over en ja hoor, ook ík mocht hem invullen en nog leuker, ik mocht hem zo vaak invullen als ik zelf wilde !!!
En het allerleukste is: u mag het ook *… althans, nee, u mag het natuurlijk niet, want niet voor u bedoeld en ik heb het u niet verteld… maar ja, die knulligheid ! Beschamend voor een zich professionele organisatie noemende GAD, maar ook voor de privacy-hoog-in-het-vaandel-dragende D66-er Joost Boermans die dat dan zo maar openbaar doorstuurt.
Verdoemd tot elkaar, denk ik dan maar.

* U mocht het ook, op 11 juni in de namiddag werd de pagina offline gehaald, 5 dagen na de melding dat iedereen deze enquête zo vaak als hij/zij wilde mocht invullen….

Eén gedachte op “Afval en het geduld van papier.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.