Amsterdam weer bij zinnen… nu de Gooi- en Vechtstreek nog.

Een klein, maar oh zo significant bericht op AT5.nl trok mijn aandacht: “Plastic mag weer in de prullenbak.” Het zou toch niet… Jawel hoor, bij het nalezen van het bericht kon ik een grote grijns op mijn gezicht niet onderdrukken. Eindelijk breekt in onze hoofdstad de rede door, men heeft het licht gezien en schaft de onzin af. Leest u maar even mee:

 “Veel Amsterdammers waren net gewend aan het scheiden van plastic afval en drinkkartons, maar vanaf komend jaar mag dat afval weer in de ‘gewone’ prullenbak. De belangrijkste reden om plastic en drinkkartons niet meer apart in te zamelen is dat machines simpelweg beter zijn in afval scheiden dan Amsterdammers zelf”

Daar waar ik jaren geleden al voor waarschuwde, namelijk dat de GAD een heilloze en zeer dure weg insloeg met het apart inzamelen van plastic en drinkkartons, is door diverse instanties genoegzaam onderbouwd en bevestigd, maar nu ook proefondervindelijk in onze hoofdstad vastgesteld; De hedendaagse vuilverwerkingsmachines zijn veel beter in staat ons afval te scheiden dan dat wij ooit zullen zijn. Afschaffen dus, dat gescheiden inzamelen van plastic.*

Het zal mij benieuwen hoe lang het nu nog moet duren voordat onze eigen GAD haar kapitale en geldverslindende foute besluit toegeeft, het boetekleed aandoet en snel, heel snel die oranje containers weer bij de mensen weghaalt. Raadsleden uit Wijdemeren en alle G&V gemeentes, doe waar u voor gekozen bent en roep de GAD rap tot de orde. Niet wachten op dure evaluaties en nieuw aan te stellen subcommissies, nee, onzin dient gestopt te worden en wel subiet.

Mij schiet ineens een citaat te binnen van Mahatma Gandhi: „Eerst negeren ze je, dan lachen ze je uit, dan vechten ze tegen je, en dan win je” Hoe zou dat nu toch komen..

 

* Let wel, ik pleit geenszins voor het afschaffen van gescheiden inzamelen van glas, papier, GFT. Dat heeft absoluut zijn positieve bijdrage, maar het plastic mag echt gewoon weer in de grijze bak.

Hier de link naar het hele artikel: https://www.at5.nl/artikelen/201234/plastic-mag-weer-in-de-prullenbak-amsterdammer-moet-straks-gft-gaan-scheiden

2 gedachten op “Amsterdam weer bij zinnen… nu de Gooi- en Vechtstreek nog.”

 1. Ik heb hetzelfde bericht in Het Parool gelezen. Ik ben ook van mening dat achteraf scheiden een betere oplossing is omdat er meer plastic gescheiden kan worden.
  Bovendien als je een fout maakt bij het scheiden is de inhoud van de PMT container niet meer bruikbaar. Overstappen van de GAD naar AEB zou ik zeggen.

  Hier het bericht in het Parool: https://www.parool.nl/amsterdam/amsterdam-stopt-met-gescheiden-inzameling-plastic-afval~bab0d417/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

  Wat ook niet in het voordeel van het GAD spreekt, dat wij na meer dan een jaar de PMD container gebruiken, met het overzicht van de Gemeentelijke belastingen 2020 bij de afvalstoffenheffing een prijsstijging zien van €270,84 naar €284,76. Een prijsstijging van ruim 5%. Met het extra scheiden door de bewoners moet er voor het GAD toch betere opbrengsten behaald zijn ofwel veel minder kosten gemaakt zijn? Ik zie hiervan niets terug voor de bewoners. Ik had een prijsdaling verwacht in plaats van een verhoging.

  Vervolgens kan ik nog verder gaan, het ophalen van de PMT containers gebeurt ook niet altijd op de aangegeven ophaaldag. In ieder geval is dan een deel van de wijk niet opgehaald.
  Na het bellen komen ze het wel de volgende dag leegmaken. Nu zijn er door de coronacrisis minder ophaaldagen voor de PMT container. Kunnen de bewoners een verlaging van de Afvalstoffenheffing tegemoet zien?

  Rob van Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.