Archief WWK?

Wat gebeurt er met het WWK archief? Stopt het en verdwijnt het in de onderste lade, of blijkt het beschikbaar? Het blijft! Ruim 15.000 berichten over een periode van 22 jaar blijven te lezen.

22 jaar Wijdemeren

Het archief van de Wijdemeerse Webkrant omvat dagelijks nieuws uit Wijdemeren vanaf de fusie op 1 januari 2002 en uit ‘s-Graveland vanaf 1 januari 1996. Met de langlopende dossiers als de vernatting van de Horstermeerpolder, het Verdiepingenplan van de Loosdrechtse plassen, het verkeer in ‘s-Graveland, het Dorpscentrum Loosdrecht dat om de paar jaar een nieuwe naam kreeg, maar dezelfde problematiek hield, het Landje Pik / Revindicatiedossier, de herindeling naar Wijdemeren, de huidige herindelingsdiscussie en nog veel, veel meer. Verkiezingsuitslagen, verslagen van debatten in de raad, maar ook aankondigingen van kerkdiensten, voorstellingen en tentoonstellingen. uitingen van actiegroepen, ingezonden brieven en wat al niet meer. Twee en twintig jaar Wijdemeerse geschiedenis gesorteerd op datum en toegankelijk via internet.

Wapen Wijdemeren

En nu?

Nadat ik op 31 maart van dit jaar stopte met de uitgave van de WWK werd van diverse kanten gevraagd wat er met het archief van circa 15.000 artikelen zou gebeuren. Immers rond deze tijd sep. 2018) zouden de domeinen wijdemeren.com en wijdemeersewebkrant.nl ophouden te bestaan, waarmee de toegang tot het archief verleden tijd werd. Van diverse kanten kreeg ik het verzoek om die toegang in stand te houden. Onder andere van de zijde van burgemeester Freek Ossel, die mij in contact bracht met Henri Spijkerman, de archivaris van Wijdemeren.

Toegang blijft!

Uit de contacten met de gemeente ontstond het spoor naar het Streekarchief Gooi en Vechtstreek. Met het Streekarchief zijn besprekingen geopend om te komen tot het onderbrengen van het WWK archief op die plek. Intussen is de levensduur van het domein wijdemeersewebkrant.nl nog voor een jaar verlengd om geen druk te hoeven zetten op de overgang. Omdat het Streekarchief een wettelijke verplichting heeft om haar archieven te bewaren en te ontsluiten is dat de beste plek voor het WWK archief.

Om kort te gaan, het komende jaar kunt u gebruik blijven maken van het WWK Archief met de zoekfunctie. Ook Google weet het WWK archief nog prima te vinden, omdat er voorlopig niets verandert. Zodra er wel wat verandert laten we u dat uiteraard weten.

Rading Nul

U weet uiteraard dat een aantal auteurs van ingezonden WWK stukken de handen ineen heeft geslagen en nu onder eigen verantwoordelijkheid op de website Rading Nul publiceert. (Knipoog naar Rading 1, het Gemeentehuis). Die website www.rading-0.nl bevat inmiddels ruim zeventig artikelen en twintig reacties uit verschillende hoeken en gezichtspunten. De site wordt nog verder uitgebreid qua mogelijkheden. Als u regelmatig de Wijdemeerse Webkrant las, kijk dan ook regelmatig op www.rading-0.nl of er iets van uw gading te vinden is.

U kunt de publicatie van nieuwe artikelen volgen op Twitter ( www.twitter.com/RadingN ) of @RadingN en met de RSS feed ( rading-0.nl/feed )

Rik Jungmann

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.