Aretha Franklin

Vandaag overleed Aretha Franklin 76 jaar oud. Een icoon. Wat een geweldige zangeres. In gedachten kocht ik weer haar LP “Aretha Now” bij platenzaak Glorie op de Ceintuurbaan in Amsterdam. In stereo!

1968 was het. Ik had al een aardige platenverzameling. Beatles, Animals, Cuby en de Blizzards, etc. In mono, want ik had een mono platenspeler. Bovendien waren mono lp’s goedkoper dan stereo platen.

Ik wilde de plaat kopen, maar een LP was duur, dus je wilde hem wel even horen voor je hem kocht. Ik stond aan de toonbank van Glorie en zette de koptelefoon op mijn hoofd. De verkoper legde de LP op de draaitafel en liet de naald voorzichtig op de plaat zakken.

Ik schrok me een ongeluk. De hele winkel werd voor mijn gevoel gevuld met “Think”, “I say a little prayer” en al die geweldige songs. Waarom reageerden al die andere mensen niet op die harde muziek. Na enkele seconden drong het tot me door. STEREO!!! Uit mijn koptelefoon. Van links en van rechts. Ruimtelijk! Fantastisch. De plaat was verkocht.

Ik schafte direct een stereo element aan op mijn platenspeler. Mono platen kocht ik daarna nooit meer. De plaat werd grijs gedraaid. Ik heb hem nog en hij staat nog altijd in mijn top tien. Wat een artist, wat een stem en wat een geweldig mens.

We zullen haar heel erg missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.