In het Sinterklaascadeau voor de Oostelijke Vechtplassen van ruim 70 miljoen zitten voor een aantal inwoners van onze dorpen ook een paar presentjes die ze liever niet willen hebben.
Er zijn twee maatregelen die in het bijzonder op veel protest stuiten: een passage via de Horndijk van de plas in Loosdrecht naar de Wijde Blik en het bevaarbaar maken van de ’s-Gravelandse Vaart.
Ik begrijp het wel: de recreatie is voor Loosdrecht heel belangrijk en het vergroten van de vaarroutes kan tot toename van de recreatie leiden.In mijn tijd speelde men ook al met de gedachte om de Loosdrechtse plassen en de Wijde Blik te verbinden. Ik ben daar zelf altijd tegen geweest en de colleges met mij.De redenering was: in Kortenhoef is het doel van de plassen natuurbehoud. De Wijde Blik is een overgangsgebied en als daar de drukte toeneemt vergroot dat de druk op onze plassen.
Aan het tweede voorstel, om de ’s-Gravelandse vaart bevaarbaar te maken, dacht niemand. Kort voor mijn komst naar de gemeente ‘s-Graveland was veel geld uitgegeven voor de Noorderbrug om het achtergelegen bedrijventerrein te ontsluiten. Laatst vertelde iemand mij dat zij onder die brug was doorgevaren: liggend op haar surfplank! Maar de miljoenen maken het onvoorstelbare mogelijk!
Vanaf Loosdrecht via de vaart in ’s-Graveland via de Karnemelksesloot en Naarden naar het IJsselmeer. Loosdrecht gered. De recreatieondernemers juichen terecht.

De bewoners van het Noorder- en Zuidereinde voeren daar actie tegen. Dat kan ik mij heel goed voorstellen. Voor je huis een weg en aan de achterkant over de vaart weer een weg. Daar tussen de vaart waar de rust soms een beetje verstoord wordt door spelende kinderen en hengelaars.
Kritiek op het verkeer van de weg is gemakkelijk te pareren met de opmerking dat men dat kon weten toen men daar ging wonen, maar op een bevaarbare vaart had niemand gerekend.
Actiecomité: Behoud Erfgoed ‘s-Gravelandse Vaart

Nu voert een comité actie onder de leus “Behoud het cultureel erfgoed”. Prachtig, maar ik geloof er niks van. Ik geloof er niks van dat bewoners zich druk maken om het cultureel erfgoed. Dan hadden zij in groten getale niet al die balkonnetjes boven de vaart gemaakt. Die hebben er nooit gehangen!
Het gaat gewoonweg om het verminderen van het woongenot. Ook nog die bootjes, die alleen maar verstorend werken. Misschien wordt je huis wel minder waard, of gebeurt er iets met de muren die in de vaart staan.
Allemaal heel legitieme redenen om tegen dit plan te zijn. Overigens wat kost het allemaal en weegt dat op tegen het aantal gebruikers?
Noem je strijd echter bij de naam waar het je om gaat. Kom niet met een mooie idealistische doelstelling, als iedereen ziet dat het ergens anders om gaat. Dat is nergens voor nodig.
Wim Kozijn (Gastauteur)
Foto’s: Douwe van Essen
Beste meneer Kozijn,
Ik weet dat u, net zoals ik, het behoud van cultureel erfgoed belangrijk vindt en dat de daaraan gerelateerde zaken en handelingen belangrijk zijn (zoals de buitenhuizen). Ik snap uw punt, maar deze naamkeuze is eigenlijk helemaal niet zo gek. Behoud cultureel erfgoed refereert o.a. naar de beschikking uit 1986, ondertekend door de heren Nijpels en Brinkman. Daarin stond dat ‘s-Graveland vanaf dat moment beschermd dorpsgezicht werd, inclusief de vaart. Oftewel, de vaart is niet zomaar een willekeurig vaartje in Nederland. De naamkeuze is niet impulsief, maar daar is juist goed over nagedacht. Meer dan ooit beseffen mensen dat ook de vaart een historie kent, hoe mooi is dat. En dat je sommige dingen toch echt moet koesteren en respecteren. En wat betreft de terrasjes: ik weet niet welke datum u als peildatum wilt gebruiken: de terrasjes waren er misschien niet in de 17e eeuw, maar de loopbrug bij Natuurmonumenten ook niet. Om maar wat te noemen. Maar u begrijpt mijn punt misschien. Wat mag en kan wel of niet en wie bepaalt dat?
Ik vind het trouwens mooi dat mensen de moeite nemen om op deze site te kijken en te schrijven, of we het nou eens zijn of niet. Dat heet betrokkenheid. Complimenten aan Rading 0 voor het realiseren van deze site. Dit soort initiatieven hebben we nodig voor het ventileren van meningen en het voeren van discussies. Meneer Kozijn, u heeft zich altijd betrokken getoond en nu nog steeds. Dank daarvoor.
Hartelijke groet, Sylvia Vrakking