Beleid

Hoe kan het nou dat de gemeenteraad van Wijdemeren een verzoek van een bedrijf pas na anderhalf jaar in behandeling neemt, en vervolgens de zaak aanhoudt omdat men geen beslissing durft te nemen?

Najade Resort, Loosdrecht (foto Cor Koster)

Heel in het kort: de eigenaren van Najade Resort in Loosdrecht hadden gevraagd om een bestemmingsplanwijziging met als doel vaste bewoning van recreatiewoningen mogelijk te maken. Twee fracties gaven daarover op Rading Nul hun mening, het CDA en de VVD. De één (CDA) vond het prima, de ander (VVD) wilde geen besluit nemen omdat er geen ‘beleid’ bestond voor dit soort gevallen. Wim Kozijn, ooit een slag- en besluitvaardig burgemeester in deze contreien, vond dat de VVD gelijk had. “Door het ontwikkelen van beleid, hoe lastig soms ook, geef je zekerheid aan de burger, inzicht wat de burger van de overheid kan verwachten en sluit je willekeur uit.” Dat moge zo zijn, maar als dat beleid er niet is, doe je dan maar niets? Is dat het soort zekerheid dat een burger van de overheid moet verwachten?

Erfenis uit het verleden
De aanvraag werd anderhalf jaar geleden ingediend, maar het probleem is niet van vandaag of gisteren. Al in januari 2011, meer dan negen jaar geleden, was dezelfde vraag aan de orde in de commissie Bestuur en Middelen. De Wijdemeerse Webkrant rapporteerde toen dat het zelfs al veel langer speelde: “De problemen zijn een erfenis van de gemeente Loosdrecht, waar de ontwikkeling [van permanente bewoning van recreatiewoningen] in de negentiger jaren begon.”

Gisteren kwam wethouder De Kloet met een brief waarin hij schreef dat het beleid waarom gevraagd was, er gewoon is. Al sinds 2012. Er is namelijk een ‘Verordening reserve Recreatie en Toerisme’ waarin staat wat wel en niet mag met betrekking tot het omzetten van recreatiewoningen naar gewone woningen. Precies wat de VVD en sommige andere fracties vroegen. Vastgesteld door de gemeenteraad zelf. Maar niemand wist dat ie er was.

Geen besluit durven nemen
Wat moet je nou eigenlijk denken van een gemeenteraad en wethouder plus ambtelijke staf die hun eigen geschiedenis en hun eigen verordeningen niet kennen? Die een aanvraag om een probleem op te lossen dat al bestond voordat Wijdemeren ontstond, eerst anderhalf jaar laten liggen en dan voor zich uitschuiven? Wat moet je denken van fracties die om beleid vragen dat er gewoon blijkt te zijn? Fracties die daarnaast kennelijk niet weten dat je, ook als er geen schriftelijk vastgelegd beleid zou zijn, toch een besluit kunt nemen op basis van de merites van een zaak, en daarmee zelf als het ware de jurisprudentie creëert op grond waarvan je later in vergelijkbare gevallen een uitspraak kunt doen. Precedentwerking is niet iets negatiefs.

Bestuurders moeten besturen
Wat ik ervan denk? Tsja. Ik vind dat bestuurders moeten besturen. Ze moeten aanvragen van burgers en bedrijven snel afhandelen. Ze moeten hun geschiedenis kennen en ze moeten besluiten durven nemen. Dat is toch niet teveel gevraagd?

2 gedachten op “Beleid”

  1. Klopt helemaal, Arni.
    Als raadslid heb ik destijds met vele anderen illegaal bouwen voor permanente bewoning 8 jaar tegen kunnen houden. De woningen stonden er ineens. Om over het volkomen onzichtbaar maken van de plassen nog maar te zwijgen

  2. Ik ken de historie niet exact maar volgens mij zijn de appartementen gebouwd toen duidelijk was dat er geen permanente bewoning toegestaan was. De bouwers hebben een gok genomen in de hoop dat ze de gemeente zover konden krijgen om de bestemming te wijzigen en de appartementen veel meer waard zouden worden. Het gaat ook hier gewoon weer om ordinaire euro’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.