Besloten vergaderen

Ik kan me vergissen, maar het lijkt alsof er bij de gemeente Wijdemeren meer besloten vergaderingen zijn dan ooit. Natuurlijk, af en toe moet er in beslotenheid vergaderd worden, maar standaard zijn raadsvergaderingen, commissievergaderingen en vele andere bijeenkomsten openbaar. Die beslotenheid is met name vreemd als het gaat over de wet of over integriteit.

Bij de laatste gemeenteraadsvergadering werden alle mensen op de publieke tribune om 10 uur ’s avonds verzocht te vertrekken. De rest van de raadsvergadering was besloten. Een paar weken daarvoor was hetzelfde gebeurd bij een ‘Vergadering Oriënterende raadssessie Rekenkamer en Doelgroepenvervoer’ op 13 februari. Halverwege vroeg men de paar geïnteresseerde burgers die aanwezig waren, weg te gaan, want de bespreking van het doelgroepenvervoer was besloten. Dat was niet aangekondigd, en de ambtenaar die mij verzocht het pand te verlaten, vond het duidelijk een beetje pijnlijk.
       Op 27 februari j.l. was er een ‘Besloten commissievergadering’; geen idee waarover. Op 17 maart a.s. is er een ‘Besloten sessie over de Gemeentewet’. Je zou denken dat juist zo’n vergadering openbaar zou moeten zijn. ’t Gaat toch over een wet van en voor ons allen? Zou men van plan zijn de gemeentewet even terzijde te schuiven? Op 19 maart is er ‘Een besloten werksessie i-Bewustzijn thema: integriteit’. Juist als het over integriteit gaat, zou alles in het openbaar moeten gebeuren. Zelfs een fancy naam als ‘i-Bewustzijn’ doet daar niets aan af. (1)
       Kortom, als zelfs sessies over de wet en over integriteit zonder democratische controle door burgers plaatsvinden, dan zou je bijna gaan denken dat er iets mis is met het openbaar bestuur in Wijdemeren.
==========
(1) “iBewustzijn Overheid stimuleert de beweging van onbewust onbekwaam naar bewust bekwaam”, zegt een overheidswebsite cryptisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.