Bizar: gemeenteraad moet bijna drie jaar wachten op antwoord van college

Bij de gemeente Wijdemeren kan het altijd nog gekker dan al gedacht of gevreesd. Dat blijkt althans uit een briefje dat burgemeester en wethouders vorige week stuurden aan de gemeenteraad. Daarop heeft de raad bijna drie jaar moeten wachten!

De zaak begon op 12 november 2020. D66 en PvdA/GroenLinks kwamen toen met de motie ‘Een duurzame gemeente maak je samen’. Het idee was in de leges die verschuldigd zijn voor een omgevingsvergunning voor de bouw of verbouw van een woning of niet-woning een opslag op te nemen. Die opslag zou 0,5 procent moeten bedragen van de geraamde (ver)bouwkosten. Het voorstel was dat extra geld in de gemeentelijke duurzaamheidsreserve te stoppen. Zo zou wat meer geld beschikbaar komen voor het uitvoeren van duurzaamheidsmaatregelen. De indieners van de motie dachten daarbij aan energietransitie (meer duurzame energie) en klimaatadaptatie (maatregelen om ons aan te passen aan de klimaatverandering).

Het verzoek aan het college was: onderzoek eens of het mogelijk is zo’n duurzaamheidsheffing op te nemen in onze plaatselijke belastingverordening.

D66 en PvdA/GroenLinks kregen voor hun motie steun van DorpsBelangen en een deel van de CDA-fractie. De Lokale Partij, de VVD en een ander deel van de CDA-fractie stemden tegen. Motie aangenomen met 10 stemmen voor en 9 tegen.

Zo bont

Vorige week, op 12 september, kwam het antwoord van het college. Dat is op de kop af twee jaar en tien maanden nadat de (vorige) raad het verzoek bij het (vorige) college had neergelegd. Ik zou me kunnen vergissen, maar zo bont maakte het college het volgens mij nog niet eerder.

Ook nogal bizar is wie het briefje hebben ondertekend. Burgemeester Crys Larson natuurlijk als voorzitter van het college en zoals gebruikelijk ook ‘de secretaris’. Maar op die laatste plek zien we niet de naam van gemeentesecretaris Yvonne Halman, maar die van haar (tijdelijke) voorganger, Rudie Heintjes.

Daaruit vallen een paar dingen op te maken.

Wietske Heeg. (Foto gemeente Wijdemeren)

Ter eerste. Toen de raad de motie aannam, was Wietske Heeg nog gemeentesecretaris. Toen zij met ingang van 1 november 2021 weg was, dus bijna een jaar later, was er nog geen antwoord op het verzoek van de raad.

Rudie Heintjes. (Foto gemeente Wijdemeren)

Ten tweede. Ergens in de werkzame periode van Heintjes (1 december 2021 tot en met 31 augustus 2022) is dat antwoord wel geformuleerd. Anders had Heintjes’ naam immers niet onder het briefje gestaan. Maar gek genoeg heeft de gemeenteraad de brief toen niet gekregen.

Yvonne Halman. (Foto gemeente Wijdemeren)

Ten derde. Ook na het aantreden van gemeentesecretaris Halman (op 15 september 2022) heeft het nog bijna een jaar geduurd voor de brief de raad bereikte.

Oeps

Hoe heeft dit zo kunnen lopen? Tenzij iemand in de gemeenteraad er nog naar vraagt, zullen we daar wel nooit achter komen. Het meest voor de hand ligt dat de brief, eenmaal geschreven, in een ambtelijke la is verdwenen en vervolgens vergeten. Kennelijk is iemand het schrijven recent weer tegengekomen: oeps,  toch nog maar even aan de raad sturen.

Daarmee staat de gemeente Wijdemeren er weer eens gekleurd op. Misschien maar snel fuseren met een organisatie die het beter kan . . . .

Overigens luidt het antwoord op het verzoek van de raad: nee, zo’n duurzaamheidsheffing kan in de lokale belastingregels niet worden opgenomen. In de Grondwet staat namelijk dat gemeenten belastingen alleen mogen heffen op grond van een wet. En in de Gemeentewet is ‘geen grondslag opgenomen voor duurzaamheidsheffingen bij leges voor bouwaanvragen’, aldus het college.

2 gedachten op “Bizar: gemeenteraad moet bijna drie jaar wachten op antwoord van college”

  1. Moet je nagaan hoelang burgers op hun antwoord moeten wachten. Die horen nooit meer iets. Ik ken voorbeelden zat. Hoe organiseer je je dikverdiende tegenmacht? Doe je je best om mee te denken, schrijf je zelfs een mail of brief. Er zal best wel over maar zeker niet met u worden gepraat. Idee: reageer na 6 weken en eis uw recht op een antwoord op . Doe dit elke week weer via een standaard herhaalde tekst. Eenvoudig toch. En telkens weer gaat de reactietijd in van 6 weken maximaal. Laat die buros maar overstromen van uw herhaalde verzoeken om een beetje aandacht….. ga dan actief worden als Pieter Omtzigt en blijf niet achter de geraniums zitten kniezen, het zijn UW volksvertegenwoordigers. Mail me gerust op wvano1947@gmail.com over gezamenlijke actie in plaats van stil boos blijven.

  2. Het is natuurlijk van de gekke dat het antwoord op de aangenomen motie zo lang op zich laat wachten, maar het zegt ook wel iets over de betrokkenheid van de indieners van de motie dat er in al die tijd nooit bij het college aan de bel is getrokken door hen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.