Bizarre Tijden

Als u, net als ik, de (lokale) politiek met belangstelling volgt, dan is er deze tijden weinig lol aan te beleven. Zet de televisie aan en u valt in journaals, nieuwsrubrieken en talkshows waarin het maar over één ding gaat. Corona.

Het is terecht dat er veel aandacht wordt besteed aan de pandemie die door de wereld raast en veel slachtoffers eist. Maar om te kijken naar het vijf uurtje van Max, het Journaal,  Eén Vandaag, Margriet van der Linden, het Journaal, Nieuwsuur, Jinek en OP1 over corona, corona en corona, met iedere dag dezelfde deskundigen, is mij te veel van het goede. (En als politici, zoals de heer Baudet dinsdagavond in OP1, de medici, virologen en economen een college in hun eigen vak gaan geven, waarbij de genoemde specialisten aan tafel beleefd hun ergernis onderdrukken, zonder dat de presentatoren ingrijpen, dan heb ik er schoon genoeg van.)

Dus terug naar Wijdemeren. Terug naar de lokale politiek. Nou ja, terug naar wat eigenlijk. Er valt niets te beleven. Geen raadsvergadering, geen commissievergadering en geen beeldvormende bijeenkomsten (het nieuwe vergaderen weet u nog?).

Op 2 april bogen raadsgriffies in het hele land zich over de vraag hoe dat moest. Digitale besluitvorming. Wat mocht en wat mocht niet. En als je dan online ging vergaderen, liet de gemeentewet dan toe dat je besluiten kon nemen als het fysieke quorum (minimaal aanwezig aantal raadsleden) niet in de raadszaal was? En dat online vergaderen, welke software moest gebruikt worden? MS Teams, Google Hangouts, Zoom (dat een security-probleem blijkt te hebben), Webex, of het oudere Skype. Ga er maar aan staan als de wereld van de ene op de andere dag op slot gaat.

En zijn de raadsleden wel vaardig genoeg met die software, of blijkt de microfoon open te staan terwijl de vrouw des huizes uit de keuken roept dat de aardappels op tafel staan? Over de vraag of het mag, bestaat inmiddels duidelijkheid nadat de Eerste Kamer dinsdagmiddag de tijdelijke wet digitale besluitvorming aannam.

Die wet voorziet ook in vereiste digitale inspraak voor burgers. Er zijn al gemeenten die daarmee experimenteren  Zo schijnt Hilversum enkele dagen geleden een commissievergadering met Zoom uitgezonden te hebben.

Virtuele Perstribune

Ik keek de  afgelopen weken regelmatig op de website van onze onvolprezen gemeente. Was er nieuws? Over video-vergaderen van de raad en/of commissies? Kon ik daarbij op de virtuele publieke- of perstribune gaan zitten, om te zien wat er gebeurde? Bijvoorbeeld over de nieuwe tegenvaller van ruim vier ton die onverwacht gestort moet worden in de pensioenpot van (ex-)wethouders. Wat vindt de raad daarvan? Dat wil ik wel weten. Had  wethouder Jan Klink geen idee dat dat er aan kwam? En vindt hij weer dat het geen enkel probleem is omdat hij het in de begroting kan opvangen? (Dat geld is toch weg zou je zeggen.)

Maar nee. Geen virtuele raadsvergadering, geen virtuele publieke tribune, geen debat, helemaal niets. Ja, een foto in het Weekblad Wijdemeren van een blije wethouder Joost Boermans, die met een bezem het laatste randje asfalt staat te vegen op de Oud Loosdrechtsedijk (die ook al gruwelijk financieel  uit de hand liep).

Ik bedoel maar. Voldoende redenen om een gedegen debat te voeren over de financiën van Wijdemeren. Maar we zitten in quarantaine in huis, gehuld in een weldadige radiostilte waarin we de vogeltjes weer horen fluiten. Toch een beetje bang dat we besmet raken en daarna wel of niet weten of we nu corona hadden of toch niet.

Ik heb er alle begrip voor dat de huidige situatie alle gemeenten overvallen heeft. Maar ik hoop dat deze verlammende situatie niet al te lang duurt en dat het college geen misbruik gaat maken van het feit dat de controle door het hoogste bestuursorgaan van de gemeente, de gemeenteraad, even hapert.

Afsluitend wens ik burgemeester Crys Larson van harte beterschap en loco-burgemeester Jan-Jaap de Kloet sterkte in deze rare tijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.