Blokkeer-Kortenhoevers?

Dinsdag kwam een aantal aanwonenden van de Kortenhoefsedijk morele steun verlenen aan hun inspreker die met krachtige stem hun ongenoegen over de plannen met de Dijk aan het gemeentebestuur voorlegde. Alleen…, er zijn nog geen plannen.

De gemeente heeft een vaste procedure om plannen met een straat of een weg te maken. In die procedure speelt een klankbordgroep, bemand door inwoners, de rol van behartiger van de belangen van de aanwonenden. Dat werkt altijd prima. Behalve op de Kortenhoefsedijk lijkt het. Daar gedijen de actiegroepen.

De plannen voor de Dijk werden al door het vorige college voorbereid. Er werd een klankbordgroep (KBG) van pakweg 10 leden samengesteld die nuttig werk verricht op de achtergrond, want zo gaat dat met het maken van plannen. Daar kom je pas mee naar buiten als ze echt vorm hebben gekregen.

Foto’s: Douwe van Essen.

Veegcommissie Overzicht

Terwijl de KBG en de gemeente bezig waren met de plannen was het stil. Tot een aanwonende iemand sprak die op de Dijk aan het meten was. Die liet zich ontvallen dat de Dijk over de hele lengte 6,5 meter breed zou worden. Enkele andere aanwonenden schrokken zich een hoedje en organiseerden daarom een huis aan huis enquête om te protesteren tegen dit plan. 200 enquêtes werden verspreid, ruim honderd (de helft) werden er ingevuld en 98% tekende tegen de verbreding van de Dijk.

Veegcommissie Publieke Tribune.
Publieke Tribune.

Blokkeer-Kortenhoevers

Inspreker Rien van Harmelen.

Donderdag leidde dat tot een merkwaardig tafereel. De publieke tribune zat vol met Dijkers. Namens velen van hen sprak Rien van Harmelen met krachtige stem in over de ongerustheid die in zijn achterban, “De Enquêtegroep” (EG), was ontstaan. En hoe men tevergeefs had getracht in contact te komen met de KBG. Dreigend sloot Rien van Harmelen af met de mededeling dat er een “enorme actiebereidheid” op de Dijk is. (Ik zag in gedachten al Blokkeer-Kortenhoevers in gele hesjes op de Dijk staan.)

Plannen? Welke plannen?

CDA

De commissieleden reageerden zeer verrast. Erik Torsing (CDA) en anderen: “Plannen? Wij kennen geen plannen! Dus wij kunnen niet reageren.”. Renée Wijnen (DLP): “Heeft u de gemeente gebeld om te vragen of uw informatie klopte?”. De heer van Harmelen: “Nee, we hebben niet gebeld.” En dat laatste verbaasde mij nogal,  om niet het woord “verbijsterde” te gebruiken. Zoals het mij ook zeer verbaasde dat geen enkel commissielid in ging op de opmerking dat de EG er niet in geslaagd was om contact te leggen met de KBG.

De namen van de Klankbordgroepleden zijn bekend en het zijn buren op de Dijk. Juist die 10 mensen in de KBG zijn de vertegenwoordigers van de aanwonenden en zitten daar om input te verzamelen en in te brengen in de gesprekken met de gemeente.  Hoe is het dan mogelijk dat iedereen weet wie er in zit, maar ook niemand van de EG de telefoon ter hand neemt om even te checken hoe het zit? Dat had een hoop werk gescheeld voor een enquête over plannen die niet bestaan.

Geen 6,5 meter

Wethouder Joost Boermans (D66)

Wethouder Joost Boermans kwam de inspreker in zoverre tegemoet door te stellen dat het wel erg lang stil was tijdens het maken van de plannen met de KBG. “Wij hadden misschien intussen eerder moeten communiceren dat we bezig waren.” Hij kon melden dat de KBG maandagavond in een reguliere vergadering constructieve plannen op tafel had gelegd  waar verder onderzoek naar wordt gedaan. Die 6,5 meter wegbreedte over de hele lengte van de Dijk is uit de lucht gegrepen verklaarde hij.

Na veertig minuten vriendelijk en uiterst complimenteus debatteren werd het onderwerp afgesloten. Het planproces met de Klankbordgroep loopt  gewoon volgens de procedure door. Over enige tijd komt er een informatieavond voor alle aanwonenden waar die plannen gepresenteerd gaan worden. Zoals altijd. En natuurlijk kunnen de leden van de Enquêtegroep  af en toe een belletje plegen met een lid van de KBG.  Of misschien een kop koffie drinken. Daarvoor zitten die daar.

Een storm in een glas water, maar het punt werd gemaakt.

 

Eén gedachte op “Blokkeer-Kortenhoevers?”

 1. Geachte hr Jungmann,

  Uw verhaal is op een aantal punten onjuist

  1. De toekomstige wegbreedte van 6.5 m hadden wij uit twee bronnen :
  a) grondboorders en landmeters;
  b) via recente (juni 2018) tekeningen van het adviesbureau van de gemeente;

  Opm. 1:
  Het is dus onjuist te stellen (ook van de kant van de gemeente) dat er nog geen plannen waren. Die waren er wel degelijk en zeer uitgewerkt ook.

  Vooral de laatste bron veroorzaakte redelijk veel onrust . Dit was voor ons aanleiding om contact op te nemen met de KBG. Wij kregen als antwoord : ” Er zijn geen plannen. Afgesproken is dat communicatie in deze fase verloopt via de gemeente”

  Dat antwoord verbaasde ons.

  Vervolgens hebben wij een enquete gehouden.
  Deze enquete is bij tenminste een lid van de KGB in het verkeerde keelgat geschoten.

  Dit was voor ons weer een aanleiding om contact op te nemen met de KBG . Wij hebben tot twee maal toe toe een verzoek ingediend voor een gesprek (dit keer via de gemeente !!). Nooit antwoord op gekregen.

  Opm 2:
  In dit verband is het dus van uw kant uiterst flauw te stellen dat de hele actie mogelijk via een telefoontje met de buren afgeblazen had kunnen worden.

  met vriendelijk groet,

  Rien van Harmelen
  (op persoonlijke titel)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.