Boos en Blij over ex-ARHI

Zojuist kwam het bericht dat minister Kasja Ollongren (D66) haar beleid inzake herindelingen aan het volk liet weten. Gemeenten moeten zelf maar weten of ze willen fuseren zo kwam het bericht uit Den Haag. De ARHI is gestopt meldde Haarlem moedeloos.

Blij

Het nieuwe beleid leidde tot uitzinnige vreugde bij dat deel van politiek Wijdemeren, DB en DLP, dat nooit iets zag in fusie met Hilversum. De telefoontjes, tweets en persberichten vlogen je om de oren. Het hoera, hoera was niet van de lucht. De vlag kan uit!

Boos

Uit het persbericht van de provincie sprak maar nauwelijks verholen woede van gedeputeerde Jack van der Hoek (ook D66). Hij spande zich zo in om het bestuur in onze regio te versterken en te verbeteren en nu dit. In haar Thorbecke lezing gaf de minister de gedeputeerde nog hoop en nu rijdt zij hem zo van de weg af. En dat enkele maanden voor de provinciale verkiezingen. Hij gooit de handdoek in de ring. Lang liet hij de Gooise gemeenten wachten op zijn besluit, maar met dit nieuwe beleid van zijn partijgenoot kan hij er maar beter mee stoppen, zo schrijft hij kort samengevat.

Ja en nu? Gooistad?

De coalitie in Wijdemeren moet zich gaan bezinnen. DB was tegen fusie met Hilversum, D66 ook, het CDA wist het niet echt en de VVD was voor fusie met Hilversum. Om eruit te komen en om tijd te kopen werd in gezamenlijk overleg gekozen voor een fusie tot Gooistad en niet met Hilversum. Wie dan leeft, die dan zorgt, zo werd ongetwijfeld gedacht. Gooistad, dat is de stip op de horizon van het huidige college. Maar die stip vaart nu achter de horizon weg lijkt het.

En nu? Blijven ze vasthouden aan een Big Bang tot Gooistad? Wat is de kans dat ze de hele regio mee krijgen met die gedachte zonder de hete Haarlemse adem in de nek. Die kans is nul kunnen we rustig zeggen. De geloofwaardigheid van dat streven is plotseling tot onder het vriespunt gedaald. De minister wil dat het van onderaf komt. Maar in de regio wil helemaal niemand iets van onderaf, behalve braaf polderen in de Regio Gooi en Vechtstreek, met af en toe een bestuurlijk overvalletje (ja, dat is nu eenmaal besloten in de regio), want dat tast de eigen positie niet aan. Gooistad, de vele, vele bestuurders in de regio moeten er niet aan denken. En hoe zit het dan met de Wijdemeerse bestuurskracht die onder de maat bleek en de OZB die boven die van omringende gemeenten uit torent?

We zullen het zien. Het debat over de bestuurlijke drukte in de regio duurt al dertig jaar en zal, als dit zo door gaat, nog dertig jaar duren, terwijl Amsterdam door de overname van Weesp al aan de Wijdemeerse deur klopt.

Johan Remkes benoemde Freek Ossel tot waarnemend burgemeester van Wijdemeren in afwachting van de afronding van de ARHI procedure waardoor Wijdemeren opgeheven zou worden en geen burgemeester meer nodig zou hebben. Ook dat is nu veranderd, al bewijst de waarnemend burgemeester van Weesp dat je dat jaren vol kan houden, dat waarnemerschap.

Dat debat over het bestuur in de regio komt als een boemerang binnenkort weer terug. Let op mijn woorden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.