Bouwen in Nederhorst Noord

Het is goed om raadsleden te hebben die al hun hele leven in een bepaalde plaats gewoond hebben. Zij weten veel en kunnen de link tussen heden en verleden leggen. Maar het geheugen is niet altijd betrouwbaar.

Horn- en Kuijerwijk vanaf de Torenweg (foto Cor Koster)

Gisteren stond het woningbouwplan Nederhorst Noord op de agenda van de commissie. Onder andere de VVD wil graag in de weilanden ten noorden van de bestaande wijk in de Horn- en Kuijerpolder 150 woningen bouwen. Woordvoerder Sieta Vermeulen had daar een aantal argumenten voor. Eén daarvan was dat het altijd de bedoeling geweest is om dit te doen. Daarmee zou de huidige Horn- en Kuijerwijk namelijk ‘af’ zijn. Destijds waren die extra huizen niet nodig, dus dat deel van het plan is niet doorgegaan. We zitten derhalve opgescheept met een ‘onaffe’ wijk. Aldus Sieta.

Ik ben bang dat zij zich vergist. Er is nooit een plan geweest om meer huizen te bouwen dan er nu staan. Hoe ik dat weet? Ik ben getuige geweest van de geboorte van die wijk.

Alle huizen daar zijn verkocht door makelaar Koster uit Weesp, mijn vader. Hij liet me al in een heel vroeg stadium de ontwerptekeningen van de hele wijk zien. Ik was ook de eerste die daar in 1969 een huis kocht, dat begin 1970 opgeleverd werd. Ik kocht het huis op tekening, en heb uitvoerig met mijn vader besproken welk van de ca. 400 ik zou nemen. Ik had namelijk eerste keus. Als er sprake van geweest zou zijn dat er mogelijk ooit nog meer huizen zouden komen, en dat de wijk niet ‘af’ was, dan had ik dat gehoord. Dan had hij me ook bepaalde keuzemogelijkheden afgeraden.

Sieta Vermeulen (VVD) (foto Douwe van Essen)

De wijk waar ik woon, is compleet. Dat kun je ook duidelijk zien als je de kaart erbij pakt en kijkt naar de randen en de toegangswegen. Daarom is het vreemd dat Sieta Vermeulen die ‘intentie’ van ruim 50 jaar geleden als argument gebruikt. Trouwens, wie had die intentie dan? En waarom zou dat nu relevant zijn? Gisteren was het al de tweede keer dat ze daarmee kwam, zonder enig weerwoord van de andere commissieleden. Dan moet dat maar komen van iemand die er destijds nauwer bij betrokken was dan zij zelf.

2 gedachten op “Bouwen in Nederhorst Noord”

  1. Dit plan kan de prullenbak in om twee redenen.
    Ten eerste is het nieuwe Provinciale beleid, dat aan de randen van de bestaande bebouwing maximaal 11 woningen mogen worden gebouwd. In het Groene Hart in Natura2000 in landelijk gebied, maar zeker geen 150.
    Ten tweede zullen niet alleen deze nieuwbouw woningen maar nog ruim 1000 meer in Nederhorst den Berg last krijgen van geluidshinder van Schiphol.

    En welke ontwikkelaar gaat bij 11 woningen een derde sociale huur bouwen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.