Er moet gebouwd worden! Dat is de mantra die elke politieke partij in Wijdemeren steeds weer herhaalt. Waarom? Vanwege het voorzieningenpeil. Dat moet namelijk in stand gehouden worden. Goede argumenten daarvoor heb ik echter nog nooit gehoord.
Die mantra wordt zo vaak herhaald, dat mensen zijn gaan geloven dat het wel waar moet zijn. Zelfs een lobby-brief van het bouwbedrijf dat in Nederhorst Noord huizen wil bouwen, gebruikt het als argument, vermoedelijk in de gerechtvaardigde verwachting dat alle raadsleden begripvol ja zullen knikken. “De beoogde ontwikkelingen in Kortenhoef-Noord, Loosdrecht-Noord, Nederhorst den Berg-Noord, Groenewoud en Zuidsingel fase 8 dragen positief bij aan de leefbaarheid van de kernen. Het is noodzakelijk om aldaar mede te investeren in woningbouw teneinde ook de nodige (basis)voorzieningen voor deze kernen te behouden.”
Wat is nodig?
Er zijn merkwaardig weinig studies uitgevoerd naar de leefbaarheid in kleine kernen, maar in één daarvan (Vitaal platteland, vitale kleine kernen, 2005) wordt een minimum voorzieningenaanbod als volgt beschreven: “Met voldoende aanbod wordt bedoeld dat er minimaal een supermarkt, dorpshuis of café, een basisschool, een sportaccommodatie, een huisarts binnen redelijke afstand en een aansluiting op het OV aanwezig zijn.” (p.23) Lijden de dorpsbewoners er erg onder als dat niet het geval is? Volgens bovengenoemd rapport niet: “Het gebrek aan basisvoorzieningen in diverse kernen ervaart slechts een minderheid van de bevolking als een probleem.” (p.63)
Natuurlijk is de omvang van een dorp van belang. Het rapport zegt daarover: “Naar ons idee zijn slechts de kernen met meer dan 10 en minder dan 2000 woningen te beschouwen als echt kleine kernen waar de leefbaarheid mogelijk beïnvloed wordt door bijvoorbeeld een beperkt en afnemend voorzieningenniveau. Grotere kernen hebben dermate veel basisvoorzieningen dat leefbaarheid niet veel te wensen overlaat.” (p.98)
Ankeveen
Het bovenstaande maakt duidelijk dat alle bouwactiviteiten in Wijdemeren plaats zullen moeten vinden in Ankeveen, want dat zit onder de grens. De andere kernen zijn al prima voorzien. De plannen voor Kortenhoef-Noord, Loosdrecht-Noord, Nederhorst den Berg-Noord, Groenewoud en Zuidsingel fase 8 kunnen dus gevoegelijk allemaal geschrapt worden.
Cor Koster hekelt het mantra dat de bouw van meer woningen in Wijdemeren nodig is om de basisvoorzieningen als een supermarkt, een kroeg, een school, OV en een huisarts In stand te houden. Dat is inderdaad een beetje een onzinnige redenering, al zie je wel dat de laatste supermarkt in Ankeveen, die van Gijs, in januari 2001 sloot.
Dat mantra is voor heel Wijdemeren flauwekul. Dat vind ik ook.
Maar Lia Moote heeft gelijk dat er wel gebouwd moet worden. Niet zozeer vanwege de benepen opvatting dat alle kinderen, ouders en grootouders op een kluitje in één van de Wijdemeerse kernen moeten kunnen wonen, maar wel omdat, zoals Leonard Kers stelt, de leeftijdsverdeling in de regio goed moet blijven. Ik schreef jaren geleden al in de WWK, bij protesten tegen nieuwbouw vanuit Hilversum tegen 600 woningen in Ter Sype, dat het Gooi geen bejaardenreservaat moet worden en er dus nieuwbouw in de regio moet komen. Thuiszorg, verpleging, onderwijzers en andere beroepsgroepen moeten ook in de buurt kunnen wonen.
Dus bouwen? Ja, in de hele regio (inclusief Wijdemeren) voor de hele regio. En om doorstroming te bevorderen!
Wat me opviel in het stuk van Cor Koster is dat er met geen woord wordt gesproken over de grote woningbehoefte in Wijdemeren. Zie het aantal personen dat heeft gereageerd op de paar sociale woningen in Nederhorst den Berg (Voorstraat) en de woningen op het Knorr terrein, het waren er honderden, jong en oud.
Er moet wel degelijk gebouwd worden, mooie appartementen voor senioren, hun woning komt dan weer vrij voor jonge mensen, zowel koop als huur. En er moeten woningen en appartementen voor jongeren gebouwd worden. De jongeren bepalen mede de leefbaarheid in de Dorpen. Ik neem aan dat Cor niet van mening is dat alle jeugd maar buiten Wijdemeren moet gaan wonen, of toch wel?
De heren Vuyk en Koster zijn natuurlijk op een leeftijd dat ze er niet meer aan moeten denken om in een dagelijks levendige en met gegil van spelende kinderen gevulde straat te wonen. Daarom woningbouw afserveren door te stellen dat basisvoorzieningen helemaal niet zo’n belangrijk punt zijn. Waarom veel Bergers dan in Kortenhoef komen winkelen is mij een raadsel, maar dat terzijde. Het punt waar de heren aan voorbijgaan is echter de vergrijzing. Loopt u maar eens een rondje door uw kern en u zult merken dat het merendeel van de kopjes die u tegenkomt grijs, geverfd haar of helemaal geen haar meer heeft. Leefbaarheid is niet alleen basisvoorzieningen maar ook een goede verdeling van zijn inwoners over alle leeftijdsklassen. Aangezien we allemaal langer zelfstandig in ons eigen huis willen blijven is er maar één manier om jonge mensen hier te houden of naar toe te trekken, woningbouw!
Of…….. de heren Vuyk en Koster verruilen hun huis voor een klein appartementje (wat heb je op je oude dag nog nodig), zodat jonge starters of gezinnen in ruime huizen onze kernen leefbaar kunnen houden.
P.s. Ik ben getrouwd en woon in Kortenhoef met een echte Kortenhoefse. Ze bestaan dus wel, mensen die dicht bij hun roots blijven. 😉
Een ander veelgehoord argument is dat er geen huis te vinden is voor de kinderen. Mijn vraag is dan altijd welk percentage van de NL bevolking woont in de plaats waar men geboren of opgegroeid is ? Ik weet het antwoord niet, maar ik schat het laag in.