Compliment voor Wijdemeren

Het was de afgelopen weken erg heet en erg droog. Op de grasmatten bij ons in de buurt was het resultaat aardig ingrijpend. Geel, droog, zanderig met hier en daar wat blaadjes van een paardenbloem en een enkele dappere grasspriet. Maaien was dan ook een lichtelijk onzinnige bezigheid. 

Toch werd er regelmatig gemaaid. De stofwolken dwarrelden op. De 1 centimeter hoge grasjes die het nog dapper vol gehouden hadden, werden genadeloos geplet door de gemotoriseerde maaimachine die enige uren door onze buurt rond maaide over de stoffige Kortenhoefse steppen en het minuscule randje “gras” langs de weg.

Omdat diverse buren hun verbazing uitspraken over deze overdreven maailust, besloot ik er eergisteren een e-mailtje aan te wijden dat ik naar info@wijdemeren.nl zond.

De Kortenhoefse steppen
E-mail

Ls,

Ik wil u graag het volgende voor leggen.
De afgelopen twee weken werd in onze buurt (Zuidsingel, Kortenhoef) het gras gemaaid. Bij de brandweerkazerne, in het park naast de Bruinjoost, de berm en het minieme grasstrookje tussen fietspad en rijweg.

Maar, er was geen grasspriet te bekennen.
Door de hitte en de droogte waren de plantsoenen geel-bruin en verdord.
Toch reed de maaimachine urenlang door de buurt, zelfs over dat pietepeuterige grasstrookje, waarbij flinke stofwolken werden opgeworpen, maar geen grasje werd een haar gekrenkt.

Ik begrijp dat u een contract heeft met een bedrijf om wekelijks te maaien, maar als er geen gras is, dan is het toch veel verstandiger om de maaier een dagje vrij te geven, want dit maaien beschadigt de restanten van de grasmat, if any, alleen maar.

En dan zwijg ik nog over de breed gedragen wens om bermen te laten begroeien ten behoeve van insecten.

Met vriendelijke groeten,

Rik Jungmann

Snelle en leuke reactie

De reactie op mijn e-mail kwam gisteren, een dag later, onverwachter en sneller dan ik gedacht en verwacht had van de gemeente.

Er werd bij mij aangebeld door een medewerker van de buitendienst. Hij had mijn e-mail gelezen en hij gaf mij volkomen gelijk, terwijl wij samen naar het trieste strookje steppe voor mijn deur keken.

Hij  zei: ”U heeft gelijk. We gaan het met de aannemer opnemen. De afspraak is dat hij op zicht moet maaien. Ofwel dat hij alleen maait als het gras pakweg 10 centimeter hoog staat. Dus hier maaien is volkomen nutteloos.”

Na twee dagen met stortbuien komt het gras weer bij.
Zo kan het ook

We namen hartelijk afscheid van elkaar, terwijl hij mij met een tevreden gevoel achter liet. “Zo kan het ook.” :dacht ik bij mezelf. Er gaat toch niets boven snel vriendelijk menselijk contact.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.