Crys Larson is Burgemeester

Vanavond was het zover. Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, reisde af naar Wijdemeren om, het zeer onlangs door hem uitgewuifde Statenlid Crys Larson, te installeren als burgemeester van Wijdemeren. En dat in een bomvolle raadszaal.

Bomvolle raadszaal


Crys Larson is de eerste door de Koning benoemde vrouwelijke burgemeester van Wijdemeren en de dorpen waaruit Wijdemeren op 1 januari 2002 werd samengesteld. (Lees haar CV hier.)  Wel trad Karen Heerschop als waarnemer tussen september 2009 en maart 2010 op, nadat Don Bijl naar Purmerend was verhuisd en voor Martijn Smit werd geïnstalleerd.
De zaal was bomvol. Raadsleden, wethouders, burgemeesters, onder wie Martijn Smit, Brandweer, politici, Politie, ondernemers, bekende Wijdemeerders en burgers, heel veel burgers. Ook waren familie en vrienden van Crys Larson in groten getale meegekomen om dit heuglijke moment mee te maken.

Debby de Heus (Griffier), René Voigt (voorzitter), Arthur van Dijk (CdK)

De buitengewone raadsvergadering werd geleid door de nestor van de raad, René Voigt (DB), die keurig de agenda afwerkte. Er werd gesproken door de CdK, Arthur van Dijk, die onlangs afscheid van Crys Larson nam in Provinciale Staten, maar toen moest bezuinigen op de inhoud van zijn speech om te voorkomen dat hij geen stof meer zou hebben bij de installatiespeech. Hij wees erop dat de burgemeester het partijbelang moet vergeten, omdat er afstand moet zijn tussen de burgemeester en de raadsleden en andere belangengroeperingen. Hij noemde de burgemeester de hoeder van de integriteit. Meer specifiek over Wijdemeren merkte hij op dat Wijdemeren nu weliswaar weer een benoemde burgemeester heeft, maar dat de discussie over de rol van Wijdemeren en de richting waarin de toekomst van Wijdemeren gaat, niet afgelopen is maar doorgaat, ondanks het feit dat de herindelingsplannen abrupt afgebroken werden.

Familie en vrienden van Crys Larson.

De burgemeester van Blaricum, Joan de Zwart-Bloch heette Crys Larson welkom in de kring van de Gooise burgemeesters, waarbinnen zij elkaar veel zullen tegenkomen. Overigens heeft Crys Larson enige tijd geleden een week stage gelopen bij Joan de Zwart-Bloch om van nabij het burgemeesterschap te bekijken.

Crys Larson en Arthur van Dijk. “U moet hier bij het kruisje tekenen…”

Er werd ook gesproken door Gert Zagt, die uit de doeken deed wat de vertrouwenscommissie deed en wanneer, althans voor zover dat binnen de strikte geheimhouding verteld kon worden. Jan-Jaap de Kloet heette de nieuwe college- en raadsvoorzitter namens het college van W hartelijk welkom.

Crys Larson tijdens haar installatie speech.

Tenslotte hield de kersverse burgemeester haar installatiespeech waarin zij verklaarde er zeer veel zin in te hebben. Ze bleek al aardig ingeburgerd, want ze noemde zonder mankeren zes kernen in Wijdemeren op. Ze wil graag snel kennismaken met Wijdemeren en veel Wijdemeerders.

Foto's: Rik Jungmann

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.