D66 en het Referendum

Gisteravond besprak de commissie Bestuur en Middelen het, door Olivier Goetheer (DLP) ingediende, initiatiefvoorstel om in Wijdemeren een referendum in te voeren.

Olivier kweet zich dapper en met verve van de taak om zijn voorstel aangenomen te krijgen door de commissie. Hij had zich uitstekend voorbereid en hield een vlammend en doortimmerd betoog. Zijn voorbereiding was zo goed, dat hij zelfs letterlijke citaten van Joost Boermans (D66) en René Voigt (DB) uit 2015 had opgediept en aan de vergetelheid ontrukte.

Andere Tijden

in 2015 streden Boermans en Voigt samen in de Wijdemeerse raad vanuit de oppositie tegen de CDA/VVD/PvdA-GL coalitie die de fusie met Hilversum op het menu had staan. Joost Boermans (D66) diende toen een initiatiefvoorstel in voor een referendumverordening en pleitte hartstochtelijk vóór een referendum. Daarin werd hij gesteund door René Voigt (DB). Ook ZZP (zeg maar DLP in statu nascendi) steunde het voorstel. Krachtige letterlijke citaten vóór een referendum van Boermans en Voigt uit dat debat werden gisteren door Olivier Goetheer (DLP) gedebiteerd. Daarbij verkeerde hij in de overtuiging  dat de sprekers van toen nog steeds snoeihard achter de invoering van een referendumverordening in Wijdemeren stonden. “Het kan toch niet zo zijn dat de beide raadsleden in 2015 volstrekt anders dachten dan de beide politici nu, in 2018?” :zo moet Olivier Goetheer gedacht hebben.

Joop Onderstal en Myriam Kooij (D66)

Dat viel tegen

Dat viel tegen. Noch D66, noch DB herhaalden hun krachtige pleidooi vóór invoering van het referendum. Joop Onderstal (D66) had enkele kleine technische vragen over het initiatiefvoorstel. Patrica IJsbrandy (DB) eveneens. Zij vroeg zich af of één euro per inwoner (25.000) wel voldoende was om een referendum te organiseren en of dat geld wel uit de pot  kernenbeleid gehaald kon worden.

Het CDA en de VVD waren altijd al en gisteren dus ook, tegen een referendum. De PvdA/GL lieten een oordeel in de lucht hangen in afwachting van het oordeel van de beide achterbannen.  Als klap op de vuurpijl verklaarde wethouder Joost Boermans (D66) dat hij, sprekend namens het unanieme college, de invoering van het referendum afraadde. Dat kostte hem moeite, zo liet hij doorschemeren, maar het was niet anders. Hij zou het zich wat gemakkelijker hebben gemaakt als hij een minderheidsstandpunt vóór  invoering van het referendum in het college had ingenomen. Wat best had gekund, maar dat deed hij niet.

En dus moest Joost Boermans het lokale kroonjuweel in de PMD-bak werpen op hetzelfde moment dat Minister Kajsa Ollongren (ook D66) het raadgevend referendum in de Eerste Kamer op de schroothoop wierp. In Nieuwsuur mompelde zij nog dat dat raadgevende referendum toch al  niets was omdat het kabinet zich er niets aan gelegen liet liggen. (Ze zei er niet bij of zij daar wat van vond.) Nee, het correctief referendum, dat is het helemaal, aldus de D66 coryfee. (Wetend dat dat er nooit zal komen.)

Olivier Goetheer (DLP)

Zo draaide het indienen van zijn initiatiefvoorstel voor Olivier Goetheer uit op een teleurstellende les. “Uitspraken uit het verleden vormen geen enkele garantie voor de toekomst.”

Maar, Olivier, hou vol!

De foto’s zijn uiteraard van WWK, tegenwoordig Rading-0 fotograaf , Douwe van Essen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.