Maandag was geen glorieuze dag voor ambtelijke organisatie en politiek in Wijdemeren. Antwoorden op schriftelijke vragen en opmerkingen in de korte vergadering van de gemeenteraad maakten dat duidelijk.
Eerst kwamen er antwoorden online op schriftelijke vragen die De Lokale Partij en het CDA op 30 oktober hadden gesteld. Volgens de regels kwamen die antwoorden weer eens te laat. Best bedenkelijk dat dat niet eens meer verbaast, omdat dat veel vaker voorkomt.
Die vragen kwamen hierop neer: Waarom zijn er de laatste tijd zo weinig onderwerpen voor de raadscommissie Maatschappelijke en Sociale Zaken? Concreet werd gevraagd of een aantal zaken eindelijk nog eens zou komen: de monitor sociaal domein, de nota maatschappelijk vastgoed, een voorstel voor het accommodatiebeleid en de uitwerking van het cultuurbudget.
Geen capaciteit
Ultrakort samengevat, luidt het antwoord van het college: geen ambtelijke capaciteit, dus geen voortgang. Uiteraard zit het per onderwerp iets verschillend in elkaar, dus laten we ze snel even langs lopen.
Monitor sociaal domein. Er is voor gekozen die dit jaar niet te maken. Om te beginnen is de ambtelijke capaciteit die daarvoor bedoeld is (gemiddeld 2 uur per week) met voorrang ingezet om de kostenbeheersing in het sociaal domein in de gaten te houden. En toen het huidige college eenmaal was geïnstalleerd, was de ambtenaar die de monitor moest opstellen gevlogen: naar een andere werkgever. Met ‘een buurgemeente’ wordt nu gepraat over uitbesteding van de monitor sociaal domein.
Nota maatschappelijk vastgoed, accommodatiebeleid. Die twee onderwerpen zijn, net als het integraal huisvestingsplan, doorgeschoven naar 2023. Oorzaak? Gebrek aan capaciteit (ambtelijke ‘handjes’).
Uitwerking cultuurnota. Daar is aan begonnen. Maar toen stapte de verantwoordelijke wethouder (Stan Poels) op. Da’s natuurlijk lastig. Maar nog veel onpraktischer: de beleidsmedewerker cultuur hield het voor gezien en vertrok naar een andere werkgever. Zodra het kan, wordt dit onderwerp weer opgepakt.
Gaten, gaten, gaten. En dus valt het voorbereidende werk voor de politiek geregeld stil. Niks nieuws? Nee, helaas niet, het lijkt van kwaad tot erger te gaan.
Treurzang
In de gemeenteraad ging de treurzang maandagavond eigenlijk gewoon verder. Zo beklaagde Rosalie van Rijn (CDA) zich erover dat de antwoorden op eerder gestelde vragen over het Plassenschap Loosdrecht pas kort voor de vergadering waren binnengekomen. Wethouder Els Kruijt beweerde dat het echt niet sneller kon. Ook was ze zo ‘goochem’ te zeggen: ,,Wees blij dat er antwoorden zijn.’’
Daar wist Van Rijn natuurlijk wel raad mee: ,,U had beter (in de commissievergadering van afgelopen) woensdag al antwoorden kunnen geven.’’
Dovemansoren
Ook over de gevraagde instemming van de raad met de begroting 2023 van het Plassenschap maakte Kruijt geen beste beurt. Ze noemde dat ‘een formaliteit’, want het bestuur van het Plassenschap had de begroting 2023 al vastgesteld. Waarop de even voorspelbare als terechte reactie van Van Rijn volgde: u moet ‘de raad serieus’ nemen. Dat bleek aan dovemansoren gericht. ,,Het is een gelopen race’’, vond Kruijt nodig om nog te zeggen.
Jan-Jaap de Kloet (DorpsBelangen, oppositie) moest eraan te pas komen om de wethouder uit de door haar zelf gegraven kuil te helpen. Hij legde uit dat het Plassenschap-bestuur best de begroting kan vaststellen, maar dan wel onder voorbehoud dat ook de gemeenteraad instemt. Ofwel: geen formaliteit en geen gelopen race, de raad kon desgewenst nog best kritiek formuleren. Tot geluk van wethouder Kruijt was er overigens geen kritiek.
Al met al was het geen fraaie vertoning. Burgemeester Crys Larson droeg daaraan ook nog wat bij door een paar keer volstrekt onnodig te gaan kissebissen over de vergaderorde. Maar laten we haar een keertje sparen en daarop niet verder ingaan.
Laten we het eens positief bekijken. Het aantal medewerkers met vertrouwen in de zaak daalt zienderogen. Nog even en het staat zo leeg op Rading 1 dat sloop en nieuwbouw effectiever is! De rest gaat in de Wijdehuizen of thuis ‘werken”.