De Burgemeester

Een burgemeester kreeg je toegewezen. Hij werd benoemd. Inspraak was er niet bij. Een gesprekje met de gemeenteraad, voor de vorm meestal. Dat was alles.  

Pas de laatste twintig jaar is er sprake van vertrouwenscommissies, profielschetsen en een voorkeurskandidaat van de gemeenteraad. Die wordt het dan meestal ook en daarmee is het proces een stuk democratischer geworden.

Wijdemeren is in afwachting van een nieuwe burgemeester. Wat zal het worden? Het verleden geeft geen antwoord. Lees maar.
We beginnen in 1966 toen de gemeenten Kortenhoef, ’s-Graveland en Ankeveen fuseerden tot ‘s-Graveland.

Wie waren zij?

Een beperkte, licht anekdotische, zienswijze.

1964-1976. Jan Diderik Jansen. Deftige man, waar je weinig vat op kreeg. Binding met de dorpen nul komma nul. Nogal eigengereid.

1976-1986. Piet van de Walle. Ter plaatse wethouder van de KVP. Uit eigen dorpse kring hartstochtelijk aanbevolen. Dat lukte. Grote belangstelling voor woningbouw zodat Kortenhoef flink uitbreidde.

1987-2002. Wim Kozijn. Van de PvdA  dus tot veler verbazing benoemd. Rumoerige periode, hartstochtelijke bestuurder, bemoeide zich met bijna alles.

2002. Otto van Diepen. Grijze eerbiedwaardige heer, Ooit moeten wij elkaar destijds voor de RONO, de omroep Noord hebben ontmoet. Was er maar even, nadat Wijdemeren op 1 januari 2002 begon.

2002-2009. Don Bijl. Aardige man. Kon de burgemeesterswoning in Nederhorst den Berg kopen maar deed het niet. Verslikte zich min of meer in de Loosdrechtse problematiek.

2009-2010 Karin Heerschop. Waarnemend. Raadslid en wethouder van Leefbaar Hilversum waar ze het vak leerde. Charmant en populair.

2019-2017. Martijn Smit. Briljante raadsvoorzitter. Jonge enthousiaste uitstraling. Goed van de tongriem gesneden. Week uit naar Beverwijk.

2017- heden. Freek Ossel. Waarnemer. Was waarnemer in Beverwijk en wethouder in Amsterdam. Meer iemand op afstand, maar doet zijn best. Schrijft aardige  columns op de gemeentelijke informatie pagina. Blijft tot er een nieuwe burgemeester is benoemd.

Er vallen geen conclusies te trekken. Politieke achtergrond is nu niet zo relevant meer. De gemeenteraad zal zijn oordeel al wel klaar hebben. De procedure blijft geheim.

Dat dus wel, als surprise uit het rijke verleden.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.