De Don van Wijdemeren

Waar Don Quichot ooit tegen windmolens vocht wordt Wijdemeren momenteel geconfronteerd met zijn tegenhanger: Don Verbruggen (CDA). Waar Don Quichot de illusie had dat de windmolens gevaarlijke reuzen waren, denkt Don Verbruggen dat windmolens het walhalla voor Wijdemeren zijn.

Bij Don Quichot was de oorzaak van zijn waanideeën duidelijk, hij had teveel ridderverhalen gelezen en zich vereenzelvigd met de hoofdpersonen. Bij Don Verbruggen vermoed ik dat hij teveel provinciale groene-belofte-notities gelezen heeft en er uiteindelijk in is gaan geloven.  Dat levert weer deugpunten op, moet er door zijn hoofd gespookt hebben.

Daarbij heb ik het vermoeden dat zijn CDA-makkers in Haarlem hem een dubieuze ruil hebben aangeboden; “Als jij er voor zorgt dat Wijdemeren windmolens toelaat dan gaan wij ons best doen om toch nog wat plekjes goedgekeurd te krijgen voor woningbouw.” Ik schrijf bewust “vermoed ik” want ik verkeer niet in die kringen. Maar als het waar is, is het schandalig.

Net als Don Quichot zal ook Don Verbruggen van een koude kermis thuiskomen:

 • Zijn CDA-makkers in de provincie hebben op dit moment niets in te brengen in de provincie, ze maken geen deel uit van de coalitie.
 • Ze gaan “hun best doen” voor woningbouw, we weten allemaal wat dat betekent in de ambtelijke context.
 • De Wijdemeerse bevolking “mot die dingen niet.”
  (en voor hen zit het CDA toch in de Wijdemeerse raad ?)
 • Het life-cycle rendement van windmolens is en blijft bedroevend.
  (Ik raad de Don toch echt aan zich hier eens in te verdiepen, ik geef hierbij nogmaals een link naar de documentaire Planet of the Humans.)

Het is te hopen dat er voldoende Sancho Pancha’s (de pragmatische metgezel van Don Quichot) in de Wijdemeerse raad zitten om de waanbeelden van Don Verbruggen uit z’n hoofd te praten, anders wordt Wijdemeren wellicht opgezadeld met foeilelijke metalen gedrochten, het bevechten meer dan waard.

Tenslotte, de Don wist wel honderden plekjes voor een windmolen in Wijdemeren, ik weet er eigenlijk maar één, maar dat is dan ook wel gelijk een TOP-locatie….

2 gedachten op “De Don van Wijdemeren”

 1. Niets liever zie ik water, wind en zon als dé oplossing voor ons energievraagstuk.
  De harde waarheid gebiedt ons echter in te zien dat we het met de huidige stand der techniek (laat ik die armslag inbouwen) daar niet mee gaan redden. Sterker nog, veel, heel veel van die hernieuwbare energiebronnen blijken in de total life-cycle helemaal niet zo rendabel en gedijen alleen maar in het nederlandse genereuze subsidielandschap.

  Bovendien (en daar is iedereen het wel mee eens) hoeveel van die windmolens, zonnepanelen of waterkrachtcentrales je ook neerzet, we blijven afhankelijk van conventionele (CO2-spuwende) energiecentrales. Want een wolk voor de zon, een wind die gaat liggen of een sterk verminderde waterstroom, de consument eist wel continuiteit in de energielevering.

  Dus ja, uw vermoeden klopt heer Kers, ik ben een sterk voorstander van kernenergie. Het levert altijd, stoot geen CO2 uit, is veilig en betrouwbaar, is niet horizonvervuilend, veroorzaakt geen hordes dode vogels en is ook nog eens goedkoop. Need I say more ?

 2. Beste heer Vuyk,
  Uw stukjes zijn normaliter van een hoger niveau. Iemand in een kwaad daglicht zetten op basis van “vermoedens” is journalistiek wel een erg zwakte bod. Kort samengevat: u bent tegen windmolens. Ik ook! Echter een groeiende meerderheid in NL wil energieneutraal door het leven en dan zal je alle mogelijkheden minstens moeten onderzoeken en niet in de bekende (VVD) liberale NIMBY kramp moeten schieten.
  Ik vermoed dat u uitsluitend voor kernenergie gaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.