De eerste keer

Veel leek het inhoudelijk niet om het lijf te hebben, die allereerste raadsvergadering (12/12/2019) van burgemeester Larson. Twee onschuldige agendapunten en een stuk of 12 hamerstukken, dat moest voldoende tijd overlaten om de donderdagavond gezellig af te sluiten en toch nog op tijd naar huis te kunnen.

Burgemeester Larson en griffier Debby de Heus (foto: Douwe van Essen)

Maar zoals vaker in de Wijdemeerse raad stond deze simpele agenda garant voor een relatief lange avond. Burgemeester Larson begon voortvarend, dat mag gezegd. Ze hield de raad strak in de pas. Zelfs de nestor van de raad René Voigt moest zich voegen naar de voorzitter, wat hij dan ook goedgemutst deed.

Het kiezen van een nieuwe Plassenraad vertegenwoordiger ging nog wel volgens plan. Twee van de vier kandidaten trokken zich terug, over bleven Renée Wijnen van DLP en Nanne Roosenschoon van D66. Na een motivatiebabbeltje van beiden werd het pleit beslecht in het voordeel van dhr. Roosenschoon. So far, so good. Het tweede onderwerp betrof een ontheffing voor een bepaalde ligplaats voor een woonboot. Dat is in Wijdemeren altijd een gedoe, zo ook deze keer. Men was het weer eens grondig met elkaar oneens. Het publiek haakte af, zo ook zichtbaar een deel van de raadsleden. Uitkomst ? Mij volledig ontgaan, excuses.

De hamerstukken werden vlotjes afgehandeld, waarbij burgemeester Larson opmerkelijk genoeg bij het afhameren toch van iedereen een opgestoken hand wilde zien, wellicht iets uit Ouder-Amstel ?  Toen kwamen de tijdrovers… 5 moties vreemd aan de agenda. (mocht u interesse hebben naar de inhoud, luister dan de band af van de raadsvergadering). Het was een komen en gaan bij de beide microfoons, want ja, het nieuwe vergaderen. Met uitzondering van mevr. Hennis moest iedereen die een interruptie wilde plegen zich richting een der microfoons begeven. Voordeel zou zijn dat je dat alleen zou doen wanneer je daadwerkelijk iets te melden zou hebben. Nou, daar viel wel wat aan af te dingen.

Enfin, de moties werden uitgebreid becommentarieerd, beklopt en betast, ontleed en bediscussieerd en zowaar, na wat schorsingen toch ter stemming gebracht. En ja hoor, daar was eindelijk de eindstreep in zicht; de eerste raadsvergadering voor onze nieuwe burgemeester zat er op.

Conclusie: mevrouw Larson is een kundig voorzitter, houdt de raad netjes in bedwang, mag wellicht het afconcluderen iets uitgebreider doen (wát is er nu eigenlijk besloten en waarom), maar had een verdienstelijk eerste optreden.

De raad zelf moet duidelijk nog wennen aan het nieuwe vergaderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.