De Geschiedenis herhaalt zich

Het is een goed idee van de NTR radio om zaterdag een fragment te laten horen van die  fameuze nachtbijeenkomst in het Amsterdamse Concertgebouw waar een dolenthousiast publiek van vrienden en vriendinnen antwoord gaf op een homo haatcampagne van Hollywoodster en sinaasappelkoningin Anita Bryant.

8 oktober 1977. Henk Krol is de initiatiefnemer. Zangers, zangeressen waaronder Robert Long en  Martine Bijl,  en artiesten als Sieto Hoving en Albert Mol treden op.  Mies Bouwman houdt een toespraak,  af en toe onderbroken door stormachtig applaus. Maar de vedette van de avond is de Zangeres Zonder Naam, die hoogstpersoonlijk een lied heeft geschreven waarin ze met Anita Bryant de vloer aanveegt.  Ze zingt het twee keer, toejuichingen duren minstens tien minuten.
Een historische avond. De opnamen gingen de wereld rond en Nederland gaf duidelijk te kennen van de Bryant-hetze niet gediend te zijn.

Treurigheid troef

Maar luister en huiver. Na zoveel jaar blijkt er niet eens zoveel veranderd. Opnieuw is treurigheid troef en treedt de conservatieve meute met de bijbel in de hand in de publiciteit en laat de SGP weer eens zijn ware aard zien. En de meeste gelovigen in het land houden hun mond terwijl een luid protest op zijn plaats zou zijn. Want het gaat niet om “ieder heeft recht op zijn eigen mening” of ”niks nieuws onder de zon”. Achter die zogenaamde Nashvilleverklaring schuilen miljoenen  reli-extremisten die onze vrijheid bedreigen en zeker de vrijheid van liefhebben.

Ik vraag me weleens af waarom plaatselijke politici over dit soort, o zo belangrijke, zaken nooit hun mening geven. Zijn ze bang? Beperkt hun interesse zich tot snippergroen en andere plaatselijke aangelegenheden. De regenboogvlag binnenboord houden. Een nietszeggende verklaring afgeven. Dat is alles.

De vrienden en vriendinnen in Wijdemeren zouden best een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Spreek je uit, zou ik zeggen, want je bent vertegenwoordiger van het Wijdemeerse volk, en het voorkomt dat het misverstaan van de bijbel, zijnde Gods woord, hier officieel als verwerpelijk wordt neergezet.

Putter

3 gedachten op “De Geschiedenis herhaalt zich”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.