De Kortenhoefsedijk

De bekende schrijver Nescio (De uitvreter o.a.) kwam graag in Kortenhoef. Hij woonde in Amsterdam en nam de trein naar Vreeland. Vandaar wandelde hij naar Kortenhoef  om bij “Het Wapen van Kortenhoef ( Geesje) een  consumptie gebruiken. Vervolgens wandelde hij via De Kwakel naar het station Bussum-Zuid”

Wim Kozijn schreef onderstaande bijdrage als gastauteur van Rading Nul.

Hij zag de schoonheid van oud Kortenhoef: het boompje op het kerkhof en vooral voelde hij zich thuis bij Beyer, de befaamde uitbater van deze horecagelegenheid. “In zijn Natuurdagboek” komt Kortenhoef veelvuldig voor. Hij vond het zelfs mooier dan Tirol en Zwitserland.

In 1942 probeert hij  een vervolg op De Uitvreter te schrijven onder de titel “Kortenhoef”. In dit boekje staat een geweldige voetnoot: “God zal de bestuurders straffen die de Kortenhoefse vaart zullen dempen en als het kan hardhandig”

Ik sprak van de week Roel Boomkens die in dat monument aan het begin van de Dijk woont. Hij was opgetogen. Met de werkgroep, waar hij lid van is, waren ze bij de wethouder geweest en die vertelde dat het college had ingestemd met het ontwerp dat de buurtbewoners met Arcadis hadden gemaakt. Hij raadde mij aan op de gemeentepagina onder projecten op de gemeentepagina onder projecten te kijken.

Dat heb ik gedaan en zag een prachtig ontwerp met respect voor de historische context. Met aandacht voor de fietser en het asfalt wordt vervangen door klinkertjes.

Zo kan het dus ook. Met de bewoners onder deskundige begeleiding werken aan een plan dat maximale maatschappelijke draagkracht kent.

Nu de gemeenteraad nog. Zullen die het goedkeuren vroeg Roel zich af?

Ik stelde hem gerust: een plan met zoveel draagvlak, daar zal de raad juichend over zijn en de wethouder zal welwillend de complimenten in ontvangst nemen.

Wim Kozijn

Eén gedachte op “De Kortenhoefsedijk”

  1. Ook ik vind dat bestuurders die de Kortenhoefse vaart dempen straf verdienen. Het citaat van Nescio gaat echter niet over de vaart maar over de brug. Nescio: Dit aardige wipbruggetje bestaat ook al niet meer. De weg is over het water heen geplempt. God zegene de verantwoordelijke autoriteiten. Als ’t kan een beetje hardhandig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.