De gemeente is bezig met het opstellen van een omgevingsvisie over de gewenste ontwikkeling van Wijdemeren in de komende jaren. Eerder hebben we daarover dorpenavonden gehad, en zijn er nota’s en een beleidsinventarisatie gemaakt. Gisterenavond, 16 juni, vond in dit kader een ‘Digitale oriënterende sessie Omgevingswet’ plaats onder voorzitterschap van Olivier Goetheer (De Lokale Partij). Ik was benieuwd.

Ik had aangenomen dat de vergadering op internet te volgen zou zijn, maar dat was niet het geval. Oriënterende sessies* zijn voor het college bedoeld, niet voor burgers. Toen ik dat merkte en om 20:04 uur een mailtje stuurde naar de griffie, kreeg ik echter prompt een link en kon ik meedoen. Met gedempte microfoon en afgedekte camera, dat wel.
Het bleek een Microsoft Teams-vergadering te zijn, geheel online dus, die begon met de presentatie door iemand van bureau Ruimtevolk, ingehuurd om de ontwikkeling van een omgevingsvisie tot een goed einde te brengen. Hoofdmoot was de discussie over zes stellingen waar de raadsleden op konden reageren. Dat gebeurde inderdaad, maar het was, zoals Stan Poels (PvdA/GL) aan het einde gefrustreerd uitriep, “enorm behelpen”, onder andere door de technische problemen. Over de eerste twee stellingen kon bijvoorbeeld nog digitaal gestemd worden, maar daarna ging het stemmen helemaal mis. Discussiëren op deze manier is eigenlijk geen doen. Toch wil ik kort twee onderwerpen noemen.
Horstermeer
Bij stelling 2 (‘we moeten nieuwe woon-werkmilieus in de Horstermeer ontwikkelen’) was veel verschil van inzicht zoals de uitslag van de stemming liet zien: 5.4 op een 10-puntsschaal.
Nanne Roosenschoon (D66) vond dat ‘moeten’ vervangen moest worden door ‘kunnen’ en hielp daarmee de hele stelling om zeep. Ria Hennis (Dorpsbelangen) was mordicus tegen vernatting in de polder, maar daar ging het niet om. Geen eenstemmigheid dus. Niet erg: de projectleider van het bureau vond dat er ook uit de discussie mocht komen dat we er de komende jaren nog verder over willen nadenken.
Gezonde leefomgeving
Stelling 5 ging over gezondheid. Die was belangrijk. Dat vond iedereen ook, maar niet iedereen vond het een zinnige stelling. Patricia IJsbrandij (Dorpsbelangen): “Hoe kun je het daar niet mee eens zijn? Hebben we ooit ingezet op een ongezonde leefomgeving?” De projectleider was echter heel enthousiast over de unanimiteit: “We kunnen hier een kernopgave van maken. Mooi om een stelling te hebben waar iedereen het mee eens is!”
Om klokslag 22 uur was de vergadering ten einde. Weten we nu wat de raad wil ten aanzien van de toekomst van Wijdemeren? Nee, natuurlijk. De materie is dermate complex dat het ook niet reëel is dat te verwachten. Maar er wordt gelukkig eindelijk eens gesproken over de toekomst van Wijdemeren, en er komen nog meer sessies. Op zichzelf een prima ontwikkeling.
———-
*Oriënterende sessies zijn een onderdeel van de beleidsvoorbereiding van het college, waarbij men informatie en/of vrijblijvende input kan ophalen over beleidsvoornemens. (bron Tijdelijk Reglement van Orde)