Derde dinsdag in September

Als u komende dinsdag naar Prinsjesdag kijkt, de pracht en de praal bewondert, de weldoorvoede elite in feesttenue de Ridderzaal ziet bevolken, en de Koning laat weten, dat het fantastisch gaat in Nederland, weinig werkloosheid, hoge winsten, denk dan, als u uitgejuicht bent ook eens hieraan, al is het maar heel even.

Nergens in Europa is de luchtvervuiling zo dramatisch. Nergens zijn er zoveel kinderen met astma als in ons land. Jarenlang liet de overheid  in strijd met de wet, de stikstofuitstoot zijn gang gaan. De rechter moest er aan te pas komen om onze schaarse natuurgebieden te redden. Honderden projecten werden stilgelegd.

Zeshonderdduizend (600.000) gezinnen leven onder de zogenaamde armoedegrens en kunnen hun kinderen niet of onvoldoende gezond opvoeden. Hun aantal neemt jaarlijks toe.

De jeugdzorg is een chaos. Geen tijd, geen geld, geen personeel. Overal gaat het goed mis en zitten de gemeentebesturen met de handen in het haar. Brandbrieven helpen niet, de autoriteiten beschouwen het als een soort natuurramp.

De tandarts is geschrapt uit het basispakket van de zorgverzekeraars, maar niet voor jeugd tot 18 jaar. Alleen weet niemand dat. De veroorzaakte ellende is nu in beginsel al merkbaar zeggen de tandartsen. De noodzakelijke tandartszorg voor volwassenen is blijkbaar te duur.  

Vooral in het Westen rijzen de huizenprijzen de pan uit. Gewone mensen kunnen geen huis meer huren of kopen. In Amsterdam kost een rijtjeshuis al meer dan een miljoen euro. Huisjesmelkers kunnen ongestraft hun gang gaan.

En dan ook nog

Stilstand en korting op pensioenen, binnenkort negatieve rente op spaargeld, oplopende energiekosten, stijgende zorgkosten, onredelijke belastingen en het grote succesnummer van deze welvaart: de voedselbank.

Zomaar een willekeurige en bescheiden opsomming.
Ik wens u goede aandacht dinsdag a.s.

Putter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.