Die pet past ons allemaal

Een terugblik in de geschiedenis van ‘s-Graveland. In maart 1994 werden er gemeenteraadsverkiezingen gehouden. In die tijd speelde er in de media een debat of een politieagent wél of niet verplicht een pet op moest  hebben tijdens zijn dienst. Burgemeester Wim Kozijn liet van zich horen! Hij vond het onnodig dat een agent een pet op moest hebben.

Paars Plus: CDA en DB in de oppositie

In april 1994 was er een college gevormd. VVD en PvdA, met gedoogsteun van D66 en Algemeen Belang. Paars Plus werd dat in de Gooi en Eemlander direct gedoopt toen bekend werd dat in ‘s-Graveland gelukt was, wat landelijk nog moest gebeuren. De grootste partijen, CDA en Dorpsbelangen, met ieder drie zetels, werden, tot veler verbazing,  naar de oppositie verwezen.

Ik toon u een historische foto van de eerste gemeenteraad van dat college in april 1994. Ik had samen met Tineke Smit campagne gevoerd voor D66. Toen nog D’66 genoemd. Wij stormden de raad in, als derde partij in stemmen aantal, met 2 van de 13 zetels. Omdat die discussie over “de politiepet wel of niet” op dat moment ruim in het nieuws was, leek het mij toen aardig om daar een openingsstunt mee uit te halen.

Een zak vol politiepetten.

Ik vroeg aan Paul van der Maas, die bij de politie werkte en lid was van onze afdeling, of hij soms een lading politiepetten voor ons kon regelen om een punt te zetten in dat pettendebat. En dat dan onder het motto: “Die pet past ons allemaal.”.

Zo gezegd zo gedaan. De pers werd ingelicht over wat er stond te gebeuren. Voor de Gooi en Eemlander schreef Evert van Tijn een stukje over de happening. Bovendien werd de zeer gewaardeerde fotograaf van de Gooi en Eenlander, Ton Kastermans, er op af gestuurd om deze demonstratie te vereeuwigen.
Een zak vol politiepetten werd kort voor de eerste raadsvergadering op het gemeentehuis Westerveld aan het Noordereinde bezorgd. Alle raadsleden, wethouders en de gemeentesecretaris zetten de pet op. En zo werden ze door Ton Kastermans gekiekt, samen met de petloze burgemeester Wim Kozijn in hun midden.

DIE PET PAST ONS ALLEMAAL. Deze historische foto werd gemaakt door Ton Kastermans voor de Gooi en Eemlander.

Wie zien we hier allemaal uit de roemruchte jaren dat de ‘s-Gravelandse politiek volgens de buurgemeenten Loosdrecht en Nederhorst den Berg een tikje te ruw was, waardoor ze regelmatig afkeurend spraken over de te rauwe zeden in de  ‘s-Gravelandse raadszaal.

College Paars Plus

Op de voorste rij aan de collegetafel v.l.n.r. Wethouder Ferry Staal (PvdA), wethouder Dick ’t Hoen (VVD), burgemeester Wim Kozijn en Gemeentesecretaris Gerard Kerkhof.

Op de tweede rij, v.l.n.r., tussen Ferry Staal en Dick ’t Hoen, René Voigt (met snor) (Dorpsbelangen). Achter Wim Kozijn staat Els Kruijt (VVD) en rechts Rie Boeve (PSP) met een charmante damespolitiepet op.

Op de achterste rij v.l.n.r. Henk de Kloet (DB), Douwe van Essen (CDA), Jaap Beemsterboer (CDA), achter hem met bril op, Jan van Corteveen (CDA). (Ik wist dat even niet, maar Jan verbruggen had het antwoord, eureka, zijn schoonvader!).
Vrijwel geheel achter Els Kruijt verscholen, sta ik met de hand aan de pet, daarnaast Wim Reijmerink (Algemeen Belang) en achter Gerard Kerkhof staat Co de Kloet (Dorpsbelangen.).

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Wim Kozijn dit soort grappen uitstekend kon waarderen.

Rik Jungmann

PS.  Ronald Frisart maakte mij er op attent dat juist dit stuk de duizendste bijdrage van ons samen is. Een toepasselijke mijlpaal!

2 gedachten op “Die pet past ons allemaal”

 1. Wie o wie ontbreekt er? In 1994 had ‘s-Graveland nog 13 raadsleden en was er nog geen dualisme, dus wethouders waren ook lid van de gemeenteraad.
  De oplossing was te vinden in de goed, oude Wijdemeerse Webkrant.
  Partij Zetels 1994 Raadsleden
  CDA 3 Jaap Beemsterboer
  Douwe van Essen
  Jan van Corteveen
  Dorpsbelangen 3 Co de Kloet
  René Voigt
  Henk de Kloet
  VVD 2 Dick ’t Hoen
  Wim Hafkamp
  D66 2 Rik Jungmann
  Tineke Smit
  PvdA/GL 2 Ferry Staal (PvdA)
  Rie Boeve-Bant (GL)
  Algemeen Belang 1 Wim Reijmerink
  Totaal 13

 2. Dank Rik!
  Wat een ontzettend leuke bijdrage van jou.
  Een eerbetoon aan Wim Kozijn!
  En deze foto van onze plaatselijke helden mag van mij geschiedenis maken.
  Renée

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.