DLP Mission Impossible! Pronk stapt over naar CU.

Raadslid Marjan Pronk laat de laatste hoop op een meerderheidscoalitie van DLP en VVD in Wijdemeren in rook opgaan. Zij stapt uit coalitiepartij De Lokale Partij over naar oppositiepartij de ChristenUnie van Esther Kaper.

Marjan Pronk, m.i.v. vandaag raadslid ChristenUnie. (Foto: Douwe van Essen)

Over die overstap schrijft Hans van Keken vanavond in de Gooi en Eemlander. Een gevoelig verlies voor De Lokale Partij, temeer omdat Marjan Pronk de financien van De Lokale Partij beheert en ook de ledenadministratie bij houdt.

Slechte sfeer

In een persbericht van de ChristenUnie doet zij haar beklag over de sfeer in DLP.  De teller van uitgetreden raadsleden van DLP staat inmiddels op 3. Harm Steenkamp, Olivier Goetheer en nu Marjan Pronk. Ook op het verlies van wethouders blaast De Lokale Partij zijn partijtje in de eredivisie mee. Alette Zandbergen en Ron de Haan ruimden het veld. Alette Zandbergen op eigen verzoek en Ron de Haan op verzoek van de partij.

Intussen zit het college daar met slechts twee wethouders, Gert Zagt (DLP) en Els Kruijt (VVD), terwijl er toch echt grote besluiten genomen moeten worden waarvoor de steun steeds wankeler wordt omdat DLP en VVD samen nog maar 8 van de 19 zetels hebben. De steun van Nanne Roosenschoon, waarover wij afgelopen zaterdag schreven, is inmiddels onvoldoende geworden om het wrakke bouwsel, dat de coalitie nog is, in stand te houden.

DLP begint op een plumpudding te lijken. (De Lokale Plumpudding?) Het spreekwoordelijke culinaire bouwwerk dat de zwaartekracht niet kan weerstaan en dan langzaam instort.

Omschrijving van Plumpudding in De Dikke van Dale.

Fractievoorzitter Esther Kaper van de ChristenUnie. (Foto: Douwe van Essen)
Persbericht ChristenUnie van vandaag

Raadslid Marjan Pronk-Ligthart van De Lokale Partij stapt over naar de ChristenUnie

Wijdemeren – Raadslid Marjan Pronk-Ligthart van De Lokale Partij stapt om politieke en persoonlijke redenen over naar de ChristenUnie.

Marjan Pronk: “Ik kan mij, met pijn in mijn hart, niet meer vinden in de huidige manier van samenwerken en de politieke stijl van De Lokale Partij. Die conclusie valt mij erg zwaar, zowel persoonlijk als politiek, maar soms moet je dit soort moeilijke beslissingen nemen wanneer het anders ten koste gaat van je werkplezier, overtuigingen en gezondheid.”

Pronk wil zich blijven inzetten voor de inwoners van de Wijdemeerse dorpen. “Ik wil blijven meewerken aan een financieel zo gezond mogelijke gemeente en aan het zo goed en stevig mogelijk overdragen van onze gemeente met haar inwoners aan de nieuwe gemeente. De politieke stijl en inhoud van de ChristenUnie-fractie, vanuit het christelijk-sociale perspectief, spraken mij zeer aan de afgelopen twee jaar. Ik zie dan ook uit naar een vruchtbare samenwerking.”

Esther Kaper, fractievoorzitter van de ChristenUnie Wijdemeren, reageert verheugd op de komst van Pronk, al kwam de vraag onverwacht. Kaper: “We hebben haar verzoek om aan te sluiten dan ook goed besproken met onze fractie en het bestuur.  We kennen Marjan als een kundig en positief raadslid die zich met overtuiging inzet voor onze dorpen. We heten haar dan ook van harte welkom.”

De ChristenUnie heeft na deze overstap 2 zetels in de gemeenteraad. Kaper: “Met een extra zetel kunnen we nog meer werk maken van dossiers die voor ons belangrijk zijn, zoals armoedebestrijding. We realiseren ons dat dit voor de huidige minderheidscoalitie van DLP en VVD geen prettig nieuws is. Wij zullen ons echter constructief blijven opstellen vanuit de oppositie en goede voorstellen van de coalitie steunen. Daarin nemen wij als ChristenUnie onze verantwoordelijkheid en dat blijven we doen”, aldus Esther Kaper.


Coalitie?

In het persbericht spreekt Esther Kaper over constructief opstellen als oppositie. De vraag nadert zo langzamerhand of andere combinaties niet logischer zijn als coalitie. Een eenvoudig rekensommetje levert met enkele partijen, zonder DLP, een stabiele meerderheid op. Daar komt bij dat DLP niet geleverd heeft waar de DLP kiezer wel op rekende met zijn stem, namelijk een zelfstandig Wijdemeren. Het armoedebeleid dat de CU voor staat komt dan waarschijnlijk ook beter uit de verf.

Stof om over na te denken.

Eén gedachte op “DLP Mission Impossible! Pronk stapt over naar CU.”

  1. Voor het argument van Pronk om uit DLP te stappen is begrip op te brengen. Enkel jammer dat zij haar zetel niet opgeeft. Slechts 95 stemmen waren niet genoeg voor een eigen zetel. Overigens Goetheer had maar 58 stemmen en bleef ook in de raad zitten. In de volksmond heet dit zetelroof. Ik ben benieuwd wat de kiezers van DLP hiervan vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.