Ik geef het toe, ik ben nogal cijfermatig aangelegd. Niet in de zin dat ik boekhouden nou zo leuk vind, nee, meer dat ik bij beweringen of voorstellen snel een rekensommetje in mijn hoofd maak om een gevoel te krijgen of wat er beweerd dan wel voorgesteld wordt mathematisch wel klopt.
Voorbeeld: Hoeveel mensen overlijden er jaarlijks in Nederland? Als je uitgaat van een bevolking van 17,3 miljoen en je weet dat de gemiddelde leeftijd bij overlijden 82 jaar is, dan zit je er met 17,3 mio / 82 = 211 duizend mensen per jaar (17.500 per maand) niet veel naast. Wanneer er wordt beweerd dat het aantal mensen dat aan Corona is overleden binnen de natuurlijke marge valt, dan vergelijk je dat jaarlijkse aantal met het aantal Corona-doden (4500 mensen in 2 maanden tijd) en is mijn conclusie dat dit met bijna 13% extra Coronadoden absoluut niet zo is. Je kunt nog beweren dat een groot deel van de Coronadoden ook tot de 211 duizend van dit jaar zouden behoren als er geen Coronavirus rond zou waren, maar die discussie laat ik graag aan Marianne Zwagerman.
Zo’n snelle rekensom is niet altijd even gemakkelijk te maken. Vraagstukken over hoe wij onze huizen verwarmen, onze auto’s laten rijden en onze industrie van energie voorzien leiden vaak tot heftige discussies. Discussies welke door een verbeten principiële opstelling het cijfermatige vaak onderschoffelt en daarmee de realiteit geweld aandoet. En ik geef toe: het is voor de leek ook moeilijk om de milieueffecten van en de opbrengst uit een aardgascentrale te vergelijken met die van een biomassacentrale. Of die van een moderne dieselauto met een Tesla. Dan hoor je dat de enige reden dat Nuon (Vattenfall) die biomassacentrale in Diemen doordrukt is dat ze daarmee aanspraak maken op 500 miljoen euro Nederlandse subsidie en dat het niets, maar dan ook werkelijk niets te maken heeft met “Fossiel vrij leven binnen 1 generatie”.
Wanneer het dan zo moeilijk is die rekensommen te maken over waar we onze energie vandaan moeten halen, zouden we wél kunnen kijken naar wat de laatste 10 jaar aan “milieusparende energiemaatregelen” ons in de praktijk hebben gebracht. Ik keek naar de vorige week uitgebrachte Michael Moore documentaire: “Planet of the Humans” Ik kan hem iedereen van harte aanbevelen, (1 uur 40 minuten volle aandacht) Hier krijg je als mens een wrange smaak van in je mond. Let vooral op de rol van Al Gore en Richard Branson, daarbij vergeleken is Vattenfall een heilig milieu-boontje.
Enfin, oordeel zelf:
“Planet of the Humans” https://www.youtube.com/watch?v=Zk11vI-7czE
PS.: Er wordt in de hele documentaire geen woord gerept over wat voor technologische oplossing dan wél zou kunnen werken, hetgeen een keuze is van de makers, maar voor mij wel een zwaktebod. Persoonlijk was en ben ik er van overtuigd dat kernenergie (nu kernsplitsing, in de toekomst overgaand in kernfusie) qua technologie een goede keuze is. Andere opties als het drastisch verkleinen van de menselijke footprint of wereldwijde geboortebeperking laat ik op deze plek liever helemaal buiten de discussie, het staat u vrij om u daar zelf een mening over te vormen.
Heerlijk! Eindelijk een film uit onverdachte hoek die mijn decennia gekoesterde vooroordelen bevestigt en tevens de fraude van Al Gore (alias Al Goor) blootlegt.
Wanneer stopt Nederland met van-het-gas-af ?