Doe maar niet…

Hoewel deze regering bij hoog en bij laag blijft beweren dat het afkoppelen van het gas vooralsnog  aan niemand opgelegd kan worden, zijn er diverse gemeentes die daar toch op vooruit lopen en hele wijken dwingen over te stappen op alternatieven, bijvoorbeeld warmtepompen of stadsverwarming.

Van diverse kanten wordt er gewaarschuwd voor deze dwingende lokale overheden; deels omdat het wettelijk niet deugt maar voornamelijk omdat de geboden alternatieven dat in de praktijk vaak niet blijken te zijn. Om nog  maar te zwijgen over de vermeende effectiviteit van die alternatieven op het milieu.

Zo hoor en lees ik toch vaker dat de hooggeprezen warmtepompen in de praktijk toch tegenvallen. “Het is maar goed dat we nog geen echte winter hebben meegemaakt, we houden het huis met die nieuwe warmtepomp nu al amper boven de 19 graden.” Of deze: “Fijn dat jullie bij ons logeren. Oh ja, niet te lang douchen hoor, na 3 douchebeurten van 3 minuten moeten we anderhalf uur wachten op weer wat warm water.”

Ook de stadsverwarming is geen hallelujah… In Amsterdam gaan ze nu met dieselgeneratoren (… echt waar…) bijstoken omdat de vuilverbranding aldaar het deels laat afweten. Lees en huiver: https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/warmtevoorziening-amsterdam-deels-via-generatoren.10412949.lynkx

Vandaar deze oproep: Wijdemeren, laat het experimenteren op dit gebied alsjeblieft aan andere, meer onbesuisde gemeentebesturen over. Deze gemeente heeft allerminst behoefte aan groene-deug-wethouders maar des te meer aan pragmatische en onderbouwde besluiten. Het wensdromen moet maar wat langer beoefend worden, tot de “groene alternatieven” “heuse alternatieven” zijn geworden.

Ik krijg het er warm van….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.