Dorpenavond Nederhorst den Berg

De dikke Van Dale kent geen samengestelde woorden die beginnen met ‘dorpen’. Wel met ‘dorp’ gevolgd door een tussen-s zoals in dorpsfanfare en dorpspolitiek. Dorpenavond is dus onjuist. Maar goed… Gezellig en geanimeerd was het wèl, maandagavond in de mooie kantine van de plaatselijke voetbalvereniging.

De gemeente heeft vijf van die dorpenavonden georganiseerd. In Nederhorst den Berg op 4 november was er een grote opkomst van voornamelijk laat-middelbare en oudere Bergers, die zich met overgave wijdden aan het verzoek om mee te denken over hoe onze woningen, onze straat en ons dorp er in de toekomst uit moeten zien, hoe de openbare ruimte ingericht moet worden, en welke voorzieningen er moeten zijn.

Dorpenavond Nederhorst den Berg

Na een inleiding van wethouder Jan-Jaap de Kloet en gespreksleider Peter Buijs werd er gepoogd om ons allen met onze mobieltjes via kahoot.it een quiz te laten doen. Eén van de quiz-vragen ging over overheid en IT. Helaas werkte de zaak voor geen meter, hetgeen niet ongebruikelijk is bij de combinatie overheid en IT. Maar de ouderwetse manier werkte wel. Wij verdeelden ons in groepen en mochten aan verschillende tafels onze ideeën en opvattingen spuien. Thema’s waren duurzaamheid, een leefbaar en levendig dorp, de omgevingsvisie en hoe een DOP te maken, een DorpsOntwikkelPlan.

Veel onderwerpen passeerden de revue, van werkgelegenheid en bouwen voor nieuwe woonvormen tot afvalscheiding en kunst in de openbare ruimte, van veiligheid en verlichting (ideetje: sensoren in de straatverlichting zodat die alleen aangaat als er iemand loopt of fietst) tot de aanrijtijden voor de hulpdiensten en de wenselijkheid van dorpsraden (dorpenraden?). Ambtenaren (vrijwel allemaal duidelijk jonger dan het aanwezige publiek) schreven alles op grote vellen. Na afloop ging de bar open en werd het nog gezelliger.

Gespreksleiders met volgeschreven vellen papier

Grappig was dat een bepaalde persoon die zich in het verleden ingespannen heeft voor het weer opengraven van de Reevaart, nu bij elke tafel, ongeacht het onderwerp, kwam vertellen dat we de Reevaart weer open moesten graven. Het gevolg: bij de afsluiting bleek dat er aan vrijwel alle tafels gezegd was dat de Reevaart weer open moest. Hier zagen we in het wild wat er fout kan gaan bij het opstellen van een DOP en het opzetten van een dorpsraad.

Desalniettemin kon men terugkijken op een geslaagde avond.

(foto’s Cor Koster)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.