Een avondje theater

‘De wereld is een schouwtoneel’, schreef Vondel. Dat geldt ook voor een gemeenteraadsvergadering. Op dat toneel zijn — om met Shakespeare te spreken — ‘all the men and women merely players’ en lijkt de opvoering soms op ‘a tale told by an idiot, full of sound and fury, signifying nothing’.

Daarom ga ik er zo graag heen. Een avondvullende theatervoorstelling over vele facetten van het leven, met gratis parkeren, gratis koffie, en na afloop gratis wijn en bitterballen. What’s not to like?

Het genre varieert. Er zijn drama’s, die zich ontwikkelen als een Griekse tragedie. De revindicatie bijvoorbeeld, waarin de burger als lijdende mens machteloos staat tegenover de goden en hun willekeur. Er zijn kluchten, zoals wanneer de acteurs hartstochtelijk debatteren over wel of niet zelfstandig blijven. We ervaren de hubris van politieke partijen als men openbare onderhandelingen wil voeren over een nieuw college.

Op het toneel van Rading 1 zien we alle menselijke eigenschappen langskomen: empathie, drammerigheid, passie, verveeldheid, oprechtheid, domheid, zelfs logica, kortom alles wat een mens tot mens maakt. En wie goed oplet, ziet hoe de mens verscheurd kan worden door jalouzie, door haat, een enkele keer zelfs door spijt.

Om echt te kunnen genieten van de maandelijkse opvoeringen op Rading 1 moet je wel wat aan voorbereiding doen, o.a. de achterliggende stukken lezen. Maar daarin zijn vaak pareltjes te vinden. Neem nou de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening, met 13 pagina’s over seks. Je mag namelijk niet zo maar seks hebben; dat moet volgens de regels van de gemeente. Niemand zei er wat over, niemand beeldde het uit, maar het is fascinerende lectuur.

Alexander Pope (geb. 1688) schreef ooit: ‘The proper study of mankind is Man’. Als je in de mens geïnteresseerd bent, kun je je hart ophalen op Rading 1. Een avond vol theater. Al is het niet zelden gewoon poppenkast.

Hieronder een videolink (klik op afbeelding): het toneel met het gehele ensemble (in het Engels: troupe), de gemeenteraad op donderdagavond 21 juni 2018. Op de rij rechtsachter zitten de ambtenaren en de schrijvende pers.In de coulissen achter de palen de wethouders.