Een ballonnetje oplaten

Ik lees met genoegen dat ons gezamenlijke kind, rading-0.nl, leidt tot flinke levendigheid. Toen wij er aan begonnen stelden sommigen van ons de vraag of wij ook de degens met elkaar mochten kruisen als wij het niet met elkaar eens waren.
Ik sprak daar een hartstochtelijk “ja” op uit, want onze volière kent vogels van nogal verschillende pluimage. Je moet het dus ook met elkaar oneens kunnen zijn nietwaar?

(Noot: ik dacht dat het stuk over de PvdA/ GL ballonnen geschreven  was door Cor Koster. Foutje bedankt. Het is van Robby Israel. Aangepast.)

Dat moment om verschil van inzicht te tonen is nu gekomen. Ik richt het woord tot Robby Israel naar aanleiding van zijn stuk over de ballonnen van de PvdA/GroenLinks die die partij met een amendement aan de grond wil houden, gesteund door de voltallige raad van Wijdemeren. Wereldnieuws is het niet. Kim Jong Um en Trump liggen er niet wakker van, maar toch.

Robby heeft gelijk als hij vindt dat er wel grotere milieuproblemen zijn dan het oplaten van Wijdemeerse ballonnen. Het voorbeeld dat hij noemt, dat kerosine onbelast is, is voorbij de gekte. Op onze benzine zit nog altijd dat kwartje van Kok, naast de torenhoge accijnzen die er altijd al op zaten. Terwijl vliegen qua brandstof onbelast is.

Daar zijn wij het dus over eens. Het amendement is niet wereldschokkend, al ben ik er wel voor om alle plastic troep en het rubber van ballonnen en vergelijkbare artikelen als handschoenen en condooms netjes buiten de natuur te houden. Al was het alleen maar om te voorkomen dat dieren die troep aanzien voor voedsel en er in stikken of dat wij het, via de voedselketen, oppeuzelen.

Waar ik het niet met hem eens ben is de twijfel die hij uitspreekt over het klimaat en de invloed van de mens daarop.

Mens en Klimaat

Zelf ben ik al jaren lid van de Koninklijke Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, de KNVWS, die sinds een jaar of twee de telescopen bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten draaiende houdt. Daar worden ook eens per maand door serieuze wetenschappers lezingen gegeven over sterrenkunde en ook over het klimaat. Door die lezingen, de afgelopen jaren, ben ik er van overtuigd geraakt dat er heel serieus gewerkt moet worden aan beperking van de CO2 uitstoot om rampen te voorkomen. Ik begon mijn werkzame leven op het FOM instituut, waar ik samenwerkte met fysici, waarvan er enkelen, later werkend voor het KNMI, in het circuit van het IPCC (International Panel on Climate Change) (http://www.ipcc.ch) verkeerden. Ook zij bevestigen het verontrustende beeld dat de toekomst van het klimaat toont.

Dus beste Robby, het ballonnenamendement van Wijdemeren is  niet wereldschokkend, sterker nog een tikje over de top. Daarover zijn wij het eens, maar de twijfel die je open laat over de problemen met het klimaat deel ik niet. (Trump is het wel met je eens, dat dan weer wel, al is hij veel extremer in zijn afwijzing van de problemen met het klimaat.)

Er is echt wat aan de hand met het klimaat volgens mij. En ja, de mens heeft daar de hand in.

Ik denk dat alleen al de stortbuien van de laatste jaren daar ook een signaal van zijn. Tien jaar geleden hadden wij die niet. Maar het KNMI voorspelde ze toen al….

Rik Jungmann