Een Gemiste Kans

Burgemeester Crys Larson is een jaar burgemeester van onze gemeente en dat was voor Gooi TV aanleiding om een uitgebreid gesprek met haar te hebben. Niet onze bekende lokale interviewers deden dat, nee de grote baas uit Bussum, de star-reporter Ruud Bochardt was zelf naar kasteel Sypestein in Loosdrecht gekomen. Hij  had een mooie gele strik onder zijn kin om de feestelijkheid van het gesprek nog meer te onderstrepen.

Ruud Bochardt (GooiTV) interviewt burgemeester Crys Larson.

Met enige verwachting keek ik naar het interview. Er is tenslotte wel wat aan de hand in Wijdemeren. Martin Vuyk schreef een vernietigende  column op deze site met als conclusie; Wijdemeren was niks, is niks en wordt niks. Hef de gemeente maar op. Ik telde nog nooit zoveel ingezonden brieven in het Weekblad Wijdemeren dus ik was nieuwsgierig naar de opvattingen van de burgemeester over wat er zoal speelt. Ook al omdat ze eerder de uitspraak deed dat we er nog lang niet zijn.

Ik ben teleurgesteld. Natuurlijk, ook voor de lokale bestuurders is corona rampzalig geweest. Ook zij konden hun werk niet op een normale manier doen. Het kennismakingsjaar van de burgemeester viel in duigen en ze ziet uit naar een hernieuwde periode van kennismaking.

Burgemeester Crys Larson op bezoek bij GooiTV in Kasteelmuseum Sypestein.

Maar over de problemen in de gemeente geen woord. De collegeleden werken hard, de ambtenaren ook, maar daar hebben we er te weinig van. Ze is trots op haar ambtenarenapparaat en de hoogste prioriteit voor volgend jaar is de herziening van de Algemene Plaatselijke Verordening, waarin allerlei regeltjes staan die de burger niet mag. Vroeger stond er zelfs in dat je niet hardop mocht vloeken op straat, of een matje buiten kloppen vóór tien uur ‘s ochtends.

Ruud probeerde het nog even met de suggestie om de gemeenteadministratie samen te voegen met die van Hilversum, maar de burgemeester riposteerde terecht dat dat een politieke opvatting is waar zijn niet over gaat.

Wel veel over corona en veel begrip voor ons inwoners die in allerlei vrijheden beperkt worden,. Zij sprak zelfs over een gezamenlijk verwerkingsproces. Veel contact, veel verbinding etc, etc.

Maar niets over het beleid. Niets over verbeteringsplannen. De burgemeester is als voorzitter van het college medeverantwoordelijk voor het collegebeleid. “We zijn er nog lang niet”, maar wat doet zij er aan om er wel te komen? Zij is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het bestuur. Welke ideeën heeft zij om die kwaliteit te verbeteren. Het is prijzenswaardig om de medewerkers te complimenteren, maar welke plannen zijn er om al die fouten en tekortkomingen, waar Martin Vuyk over schreef, te verbeteren, die zouden toch een hogere prioriteit moeten hebben dan de aanpassingen aan de APV?

Jammer, dacht ik, een gemiste kans.

Plots dacht ik aan die zin die de docente logopedie mij op de Kweekschool (thans PABO) liet nazeggen.
Een zin die een karakteristiek van dit interview is:
Teun keuvelt leutig, met zijn leuke veulen op een heuvel.

Wim Kozijn

(Foto’s uit het interview op de site van GooiTV. Het hele interview kunt u hier bekijken.)

Eén gedachte op “Een Gemiste Kans”

 1. Had de burgemeester niet haar visie kunnen geven over Wijdemeren 2030?
  Nog steeds een prachtig plassengebied in de Provincie Utrecht na de geslaagde herindeling met Stichtse Vecht. Trots op de nieuwe gemeente naam Amsterdam Lakes met groter gegroeid aantal toeristen die uit heel de wereld ons nieuwe porselein museum bovenop de oude weer zichtbaar gemaakte sociale fabriek van dominee de Mol.
  Achterstand sociale woningbouw opgelost dankzij permanent door studenten, singles en alleenstaande ouderen bewoonde gelijkvloers grondgebonden Tiny Houses op alle campings en jachthavens. Ruim boven de oude Gooise norm van 33%. In 2020 was dat 16%!
  Natuurlijke habitats uilen, reeën en ringslangen gered uit de klauwen van nietsontziende projectontwikkelaars en niet ieders belang dienende politici. Echte representatieve democratie bereikt via burger panels, dorpsraden, burgerinitiatieven en bindende referenda.
  Opkomst verkiezingen daardoor gestegen naar ruim 85%.
  Flora en fauna in ere hersteld na stopzetten overdreven commerciële bouwplannen.
  Ingezet vanaf verkiezingen 2022 waar CU de rol overnam van CDA. SP die van PvdA/GL. PvdD die van DorpsBelangen. Nieuwkomer Code Oranje was de grote verbinder samen met DLP onder de lokale naam DZM (De Zwijgende Massa).
  De rust is weergekeerd onder mijn bezielende leiding als sinds 2026 gekozen burgemeester.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.