Een klein debatje

Aan de orde in de kadernotavergadering van Wijdemeren afgelopen donderdag was het amendement Geen Dorpenbeleid maar Duurzaamheid. Daarin stelden De Lokale Partij en PvdA/GroenLinks voor om het budget voor ‘Dorpenbeleid’ (€120.000,-) voor de komende jaren over te hevelen naar ‘Uitvoering duurzaamheidsprogramma’.

Nanne Roosenschoon (D66)

Het amendement  haalde het niet, zoals de indieners ongetwijfeld van tevoren wisten. Van de tegenstemmers kwam alleen Nanne Roosenschoon (D66) met een duidelijk reden. Hij zei dat hij niet vóór kon stemmen vanwege het woordje ‘maar‘. Hij wilde niet ‘maar‘, maar ‘en‘. Hij vond ze allebei belangrijk, Dorpenbeleid èn Duurzaamheid.

Onmiddelijk sprong Olivier Goetheer (DLP) daarop in. “Zou u wel akkoord gaan als het een fity-fifty verdeling was?” Roosenschoon stond even perplex. “Kunt u dat misschien enigszins verduidelijken?”

Olivier Goetheer (DLP)

Dat kon Goetheer wel: “60.000 naar het dorpenbeleid en 60.000 naar duurzaamheid.” Er viel een moment stilte, waarna Roosenschoon zei: “Dat is niet iets wat je vanavond zo even kan besluiten”.

Goetheer kon het niet laten het mes nog even om te draaien: “Wat is dan uw voorstel t.a.v. de verdeling? Want nu is het: alles voor het dorpenbeleid en niets voor duurzaamheid”. Roosenschoon: “Dat is een keuze die gemaakt is.”

Niets bijzonders, zo’n klein debatje. En toch moest ik er even om glimlachen.

(foto’s Douwe van Essen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.