Eens kom je tot de conclusie, Zelfstandigheid is een illusie

Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Ik heb het rapport Metafoor rapport opgevraagd bij de gemeente. Vriendelijk vroeg men mij, waarom ik dat verzoek deed. Ik was niet voorbereid op die vraag en verzon ter plekke “Ik wil kijken of ik er in voorkom.”

Wim Kozijn schreef onderstaande bijdrage als gastauteur van Rading Nul.

Nu ik het rapport gelezen heb, besef ik hoe idioot die opmerking was. Het rapport gaat, ook tot teleurstelling van Co de Kloet heb ik begrepen, niet over het verleden, niet over de bodemloze put van het zo vurig verlangde nieuwe Dorpscentrum van Loosdrecht, het gaat over veel eenvoudiger dingen. Onderwerpen die zodanig van aard zijn dat je verbijsterd bent dat een extern bureau moet komen om ze op te schrijven en onder de aandacht van de bestuurders te brengen.

Het rapport beschrijft 10 bevindingen en komt met 34 aanbevelingen.
Waar stuitten de onderzoekers op? Laat ik een voorbeeld geven:

Er komt iemand bij de gemeente met een interessant plan. De gemeente ziet er wel iets in en men besluit samen de planontwikkeling ter hand te nemen. Maar helaas lukt het niet, om wat voor reden dan ook, het plan te realiseren. Normaal gesproken spreek je als gemeente met zo’n initiatiefnemer af, dat de kosten die de gemeente maakt, in rekening gebracht zullen worden. Dat doet (deed) de gemeente Wijdemeren niet. Er is wel een systeem van tijd schrijven, maar dat wordt niet gehanteerd. Als men zo ver is dat een bouwplan wordt ingediend en men leges moet betalen zijn die leges veel te laag. Er moet immers een verhouding tussen de te verrichten werkzaamheden en de te betalen leges zijn.

”Het is in de gemeente Wijdemeren niet gebruikelijk dat er verslagen worden gemaakt van gesprekken met derden” zegt het rapport.
Je gelooft je ogen niet. Hoe kan dat nou? Is er niet een slimme ambtenaar geweest die al die gebreken, die het Metafoor rapport beschrijft, niet al lang had opgemerkt? En heeft de gemeentesecretaris niet een keer vragen gesteld over de gang van zaken?. Een bestuurder misschien, die deze basale principes onder de aandacht van zijn medewerkers heeft gebracht? Een burgemeester?

Niemand deed iets. Het meest vreemde is dat ook de accountant kennelijk niets heeft opgemerkt.

Zo modderde men een hele tijd voort. Je zou verwachten dat de gemeenteraad stevig over deze wantoestanden met het college in debat. ging. Maar de gemeenteraad deed niets. Ze betreurden wat en vinden dat ze vooruit moeten kijken.

Hoeveel bewijzen van incompetentie moeten nog getoond worden om tot het bewustzijn te komen dat zelfstandigheid echt een illusie is.

Wim Kozijn


Meer over het rapport van Metafoor op Rading Nul:

Eén gedachte op “Eens kom je tot de conclusie, Zelfstandigheid is een illusie”

  1. Het verhaal van gastschrijver Wim Kozijn laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Hier spreekt een deskundige kun je wel zeggen, die een aantal gemeenteraden alom in het land als burgemeester-voorzitter heeft meegemaakt.
    Blijft het een treurige zaak dat het Metafoor rapport zo weinig heeft teweeggebracht, een rapport dat vooral voor de Raad zovele mogelijkheden bood.
    Maar het is niet anders.
    Zo’n gastschrijver als Wim Kozijn zou ik wel wat meer willen.

    Co de Kloet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.