Eigenbelang

In de discussie, die gaat over de vaarverbinding over de Loenderveense Plas, gaat het over het mooie uitzicht over die plas aan de Horndijk.

Ik moet toegeven dat dat inderdaad schitterend is. Zomer en winter. Eendjes die zwemmen, gedoe van andere watervogels in het riet, koetjes, futen, zwanen… noem maar op. Vanaf de Horndijk heel goed te zien.

Wat een angstbeeld als dat inderdaad verdwijnt. Een hoge dam wordt als doemscenario geschetst als het gaat om een nieuwe vaarverbinding. Weg uitzicht, weg gevoel van ruimte en rust. De argumenten om dit te bewaren zijn legio en snijden hout. Vergezicht over het water vanaf de Horndijk, wie wil dat nou niet?

Dat wordt onderstreept door de aanwonenden van de Horndijk die zich luid laten horen in het protest tegen het aantasten van al dat moois. Dat zij vanuit hun huis de plas niet meer kunnen zien, ja dat is eeuwig zonde. En voor al die mensen die langsfietsen en er wandelen is het juist helemaal verschrikkelijk.

Uitzicht op de Vuntus?

Geen zicht op de plas; ik dacht er aan toen ik laatst over de Horndijk reed. Wie verzint zoiets? Nou ja, opvallend genoeg, dezelfde inwoners die zich nu verzetten tegen dat wat eventueel gaat komen. Want zij willen hun zicht behouden over de Loenderveense plas, maar wonen in de (soms kapitale) huizen die volledig het zicht blokkeren op de die mooie, rijke, unieke… Vuntus. Ja, achter die huizen, heggen en tuinen ligt ook een prachtige plas, die je als passant niet ziet.

Eigenbelang

Tja, wat zegt u? Boter op het hoofd? Selectieve verontwaardiging? Eigenbelang dus. En dat mag. Natuurlijk! Maar laten we het wel gewoon noemen zoals het is.

Eén gedachte op “Eigenbelang”

 1. Eigenbelang, collectief belang en algemeen belang zijn dingen die vaak door elkaar lopen. Soms overlappend, soms tegenstrijdig.
  De Horndijk is dichter bebouwd dan 50 jaar geleden. Dat klopt. Heggen en schuttingen behoren tegenwoordig tot de standaard tuin inrichting. Kijk maar in de gemiddelde nieuwbouwwijk.
  Desondanks zijn er toch nog wel doorkijkjes naar de Vuntusplas hoor. Die zie je misschien niet als je de wereld vanuit de auto bekijkt, maar op de fiets zie je al meer. Of nog beter : loop vanaf de hoek Moleneind/Horndijk maar eens de Kromme Rade op. Een wijds uitzicht op de Vuntus is je beloning. En je kunt vanaf de Oud-Loosdrechtesedijk via een zijweg naar een strandje aan de Vuntus lopen. Voor wie wil is de Vuntus echt wel te zien, maar je moet er wel de auto voor uit komen.

  Door andere schrijvers wordt ook geschermd met het argument dat we het moois ook met anderen moeten delen. Maar ja, om dat mogelijk te maken moet wel eerst al het moois gesloopt worden. Een merkwaardige gang van zaken.
  Bewoners van Horndijk en langs de ’s-Gravelandse vaart willen het moois behouden ( algemeen belang) en ook de toch al zwaar onder druk staande rust en privacy willen zij behouden.
  Om bewoners van Horndijk en “s-Graveland ervan te betichten dat zij uitsluitend uit eigen belang handelen vind ik nogal armoedig eigenlijk.
  Ik woon al 33 jaar niet meer aan de vaart dus ik heb geen eigenbelang daarin, maar ik vind wel dat de vaart zoals die nu is behouden moet blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.