Emmen

Afgelopen week las en hoorde ik dat Indonesië zijn hoofdstad Jakarta gaat verlaten en een nieuwe hoofdstad op Borneo gaat bouwen. Dat is niet een unicum want Brazilië en naar ik meen Birma hebben dat al eerder gedaan.

Twintig jaar geleden was ik in die stad en het was toen al niet meer te harden. Bloed- en bloedheet; . verkeer een grote chaos. Een vervuilde miljoenenstad-waarvan de haven weliswaar met zand uit ’s-Graveland is aangelegd-  die wegzinkt. Een probleem dat door de stijgende waterspiegel alleen maar erger wordt.

Van de week kwam ook een rapport over Amsterdam naar buiten. De overheid heeft de slag met de criminaliteit verloren. De stad gaat gebukt onder nutella-cafés en rolkoffertjes van de Air BnB gasten.

De cocaïne krijg je sneller thuis bezorgd dan de pizza, als de koerier intussen niet beroofd is, want dan krijg je helemaal niks thuis. Er wordt meer geld verdiend aan de drugs dan op de beurs. De vele festivals zorgen er voor dat het Amsterdamse afvalwater vol met drugs zit .De onderwereld wast, nauwelijks opgemerkt, het geld via onroerend goed wit in de bovenwereld .

Waarom bouwen we niet een nieuwe hoofdstad? Als een arm land als Indonesië dat kan waarom wij niet? Geld genoeg! De overheid krijgt geld toe als ze leent.

Nieuwe Hoofdstad

Ik wil een pleidooi houden voor Emmen.

Emmen moet de nieuwe hoofdstad van Nederland worden. De kleuren en de strepen van de FC Emmen zijn nauwelijks van die van Ajax te onderscheiden. Het stadion noemen we voortaan ”De Relus ter Beek Arena. Ter Beek kwam uit Coevorden was CdK in Drenthe en zette zich als minister in voor de veteranen. Een ringetje erop dat is geen probleem. Bij AZ kun je afkijken hoe dat moet.

I ❤️ Emmen

Emmen heeft al een dierentuin die best een paar extra bezoekers kan gebruiken en voor zo ver ik weet geen verlaten woonboten waarvan de deuren openstaan. De naastliggende heuvelrug kan bebouwd worden met betaalbare woningen en de luchthaven Eelde waarderen we op, zodat Lelystad niet meer open hoeft. Ruimte genoeg en dichtbij Duitsland onsbelangrijkste uitvoerland.

Die Groningers hebben laten zien dat ze weliswaar met enig gemopper de ellende van het gas aankunnen , dan kan daar een beetje geluidsoverlast ook wel bij

In Lelystad kan dan de F1 race gehouden worden. Goed bereikbaar en in de polder wonen toch maar weinig mensen die die paar dagen geluidsoverlast best aankunnen. Zo sparen we ook ons duinlandschap bij Zandvoort!

Creativiteit, dames en heren , daar komt het op aan.

Een dwaas idee? Een utopie? Is het echt serieus bedoeld?. Nee natuurlijk, maar kennelijk een even grote dwaasheid en een even grote utopie als de gedachte dat je met 400 extra agenten in Amsterdam alsnog de strijd met de criminaliteit zult winnen. Daar is meer voor nodig.

Wim Kozijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.