Bestuurlijk Nederland is als een druk baasje bezig om onze behoefte aan energie (gas, elektriciteit) te verminderen en het verbruik te verduurzamen. Dit om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs.
Vele burgers zijn overtuigd van de invloed van de mens op ons klimaat en zien dan ook graag een gasloos Nederland. Anderen hebben die overtuiging minder, of helemaal niet.
Ook is er veel weerstand tegen het afschaffen van gas, met twee hoofdargumenten; 1. Wat Nederland afschaft aan gasverbruik, moeten we als elektriciteit terugkopen bij landen die dat opwekken met steenkool en bruinkool of zelfs met gas. 2. Mooi verhaal, die transitie, maar 90% van de Nederlandse huishoudens heeft helemaal geen geld om warmtepompen, zonnecellen, elektrische verwarming en fornuizen enz. aan te schaffen. Wie gaat dat dan betalen ?
Gemeenten spelen een rol in de energietransitie, al was het maar bij de nieuwbouw van huizen. Mág een gemeente zomaar bepalen dat een nieuw te bouwen huis niet meer op het gasnet mag worden aangesloten? Maken we hier de blunder van de eeuw of zijn we juist heel goed bezig?
Voordat de gemeente een ondoordachte weg inslaat op weg naar inlossing van het klimaatakkoord is het goed eerst eens de discussie te hebben, de cijfers te laten spreken en de alternatieven op een rijtje te zetten. Dat stelde ik recent Stan Poels voor (PvdA/GL). Hij kwam per kerende post bij me terug… op 22 November aanstaande wordt zo een avond georganiseerd, waar iedereen hopelijk aan het woord kan komen, van Urgenda-adepten tot klimaatsceptici en alles daartussen.
Ter voorbereiding op die avond kunt u vele websites vinden die relevante informatie geven over het verbruik van energie in Nederland. Bijvoorbeeld dat het energieverbruik van alle NL huishoudens samen maar 17% in NL is. Dan kan je die huishoudens allemaal wel gasloos maken, maar daar maak je geen grote klapper mee. Kijk zelf eens op bijvoorbeeld http://energieinnederland.nl/ maar zoals gezegd, er is veel meer info op internet te vinden.
De avond wordt binnenkort aangekondigd zegt Stan Poels, dus daar vertrouwen we dan ook op.