Even buiten beeld

Beste lezer van Rading Nul, u mist mogelijk al enkele weken een stuk van mijn hand. De aanleiding is een trieste gebeurtenis in mijn leven. Mijn lieve vrouw Dela overleed onverwacht op Moederdag, zondag 12 mei om 3.30, op de Intensive Care in Hilversum. Ik wil u hiermee danken voor de vele hartelijke woorden en lieve kaartjes die wij de afgelopen twee weken van u kregen.

 

Dela Jungmann-Nol

De lokale politiek, de landelijke politiek en de Europese politiek verdwenen even ver uit zicht. Of wij bij Hilversum of bij Gooise Meren worden ingedeeld, of dat Wijdemeren drieën wordt gehakt en Stichtse Vecht ook een stukje krijgt, het interesseerde mij even niet. En nog niet. De belt Groenewoud en andere kwesties verdampten even uit mijn gezichtsveld.
Ik was met mijn dochter, zoon en kleindochter druk met het organiseren van de uitvaart op De Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam. Vlak bij de plek waar Dela en ik elkaar in januari 1963 voor het eerst ontmoetten, de Jaap Eden kunstijsbaan.
Er was veel te doen, vrienden bellen, adressen opzoeken, een graf uitkiezen, muziek kiezen, bloemen bestellen, sprekers en dragers vragen. Het was een drukke week.

Vanaf half december nam haar conditie sterk af. Ze at weinig, was soms benauwd. Het was haar hartklep, zo werd pas na geruime tijd vastgesteld. Zij zou een nieuwe hartklep moeten krijgen in het Amsterdams Medisch Centrum (AMC). Eerst moesten er nog tal van onderzoeken gedaan worden en specialisten bezocht, om de goedkeurings vinkjes in haar dossier voor het AMC te verzamelen. Haar conditie ging intussen hard hollend achteruit. Ze kon niet meer lopen. Drie maanden gingen voorbij. Ze verloor 13 kilo gewicht.

Uiteindelijk was het dan zover. Op vrijdag 3 mei ‘s middags werd ze geopereerd. De middag dat Wim Kozijn werd begraven, die enige weken daar voor dezelfde operatie, ook in het AMC, had ondergaan.
De operatie slaagde. De nieuwe hartklep werd succesvol geplaatst, zo werd mij verzekerd. Na 5 dagen, op woensdag, kwam ze thuis. Ze knapte met het uur op. Wij zagen dat met aangename verrassing. Ze kookte vrijdag voor het eerst in maanden! Ze at! Ze at een groot stuk Moederdagtaart in de tuin op de heerlijke zaterdagmiddag van 11 mei, na het doen van de boodschappen. Er was licht aan het eind van de tunnel. Dachten wij.

Later op de avond van die zaterdag sloeg het noodlot alsnog toe. Ik vond haar buiten bewustzijn op het bed in de huiskamer. Ik belde 112 die snel massaal ter plaatse was. Ze werd overgebracht naar de IC van Tergooi. Het mocht niet meer baten.

Ze overleed op 12 mei om 3.30 in de ochtend in Hilversum in aanwezigheid van onze kleine familie.

Ik hoop dat mijn belangstelling  voor Wijdemeren en de Wijdemeerders, die ik sinds jaar en dag had,  binnenkort weer terug keert. Maar nu nog even niet.

Rik Jungmann

8 gedachten op “Even buiten beeld”

 1. Beste Rik,
  In de eerste plaats onze deelneming met het enorme verlies dat jij en je gezin hebben geleden door het plotselinge overlijden van Dela.
  Het ging dus heel goed met haar na de hartklepoperatie en daarna vervloog de hoop in rook. Buitengewoon tragisch.
  Ik kende Dela niet goed; wel een paar keer ontmoet, maar toch speelt bij mij de emotie op: ik heb zelf vijf jaar geleden op de operatietafel gelegen om vijf omleidingen te krijgen . De ingreep was succesvol en het herstel voorspoedig. Dat het ook anders kan hebben jullie nu moeten ondervinden. Wij voelen intens met jullie mee.
  De komende tijd moeten jullie jezelf weer bijelkaar rapen, het verlies verwerken en accepteren.
  Ik ben ervan overtuigd dat de belangstelling voor alles om je heen weer zal terugkomen, want dat zit in je genen.
  Nogmaals ons medeleven,
  Josseline en Felix Flameling

 2. Oeff, heftig dit!!
  Gecondoleerd.
  Ik wens jullie veel sterkte toe met dit grote verlies.
  De desinteresse voor de rest van de wereld, lijkt me niet meer dan logisch.

  1. Sterkte Rik en Nadja, verdere woorden schieten me tekort.

 3. wauw wat een verhaal, wat intens, gecondoleerd Rik en je dochter en zoon.
  neem je tijd, en heel veel sterkte.
  verder weet ik niet goed wat ik moet schrijven,
  wilko kemp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.