Foto’s uit stilstand met telelens vanwege verbod.

Na anderhalf jaar konden we gisteravond de raadsvergadering weer eens in levenden lijve bijwonen. We, dat zijn in dit geval fotograaf Douwe van Essen en de auteur van dit artikeltje, die hierin een persoonlijke noot kwijt wil. Na de vergadering verlieten wij enigszins geschokt het pand.

Wat wilde het geval? Trouwe lezers van de Wijdemeerse Webkrant en Rading Nul zagen vanaf de eeuwwisseling de mooie foto’s die door Douwe gemaakt werden. Die foto’s waren zo populair dat er door de afdeling communicatie van Wijdemeren, de WieWatWaar, de Nieuwsster, het Weekblad Wijdemeren, de Gooi en Eemlander en in een enkel geval zelfs de NOS gebruik van werd gemaakt. Altijd met plezier en altijd voor niets. Vrijwilligerswerk.
Ook de lokale politiek was altijd blij met de foto’s van Douwe, want een goede sfeerfoto zegt meer dan duizend woorden en vormt een sterke ondersteuning van het artikel waar hij bij staat.

Publieke Tribune Foto: Douwe van Essen
Checken bij de griffier

Enkele dagen voorafgaand aan de raadsvergadering van gisteravond, de eerste na anderhalf jaar, belde Douwe de raadsgriffier, Elske Hörchner, met de vraag of er weer publiek bij mocht zijn, of een QR code nodig was en of hij weer, zoals in de jaren voor de coronacrisis,  foto’s kon komen maken. Hij legde haar daarbij uit hoe dat altijd al vele jaren ging. Hij loopt zo onopvallend mogelijk rond om de beste foto van het moment vanuit de beste hoek te kunnen maken. Zij antwoordde hem dat dat kon, als hij maar 1,5 meter afstand zou houden. Hij bevestigde dat hij dat zou doen.
Het was immers wel gewenst om voor de media die hij bedient (Weekblad Wijdemeren, Gooi en Eemlander en Rading Nul) verse foto’s te maken na anderhalf jaar stilstand.

Wilna Wind, beëdigd als fractieassistent van de PvdA/GL. Foto: Douwe van Essen.
Stop met bewegen!

Hij maakte de eerste foto’s, o.a. van de beëdiging  van Wilna Wind als fractieassistent van de PvdA/GL. Op zeker moment werd hij door de bode aangesproken. Zij eiste dat hij ophield met rond te lopen. Stomverbaasd hoorde hij haar aan, na twee decennia tot ieders tevredenheid fotograferen in de raadszaal vanuit verschillende invalshoeken.
Douwe vertelde mij enigszins onthutst wat er gebeurd was. Ook ik begreep niet wat er aan de hand was. Samen met hem liep ik naar de betreffende bode en vroeg haar waarom hij niet mocht rondlopen en fotograferen. Zij antwoordde dat zij die opdracht van de burgemeester had gekregen.

Nu was de vergadering op dat moment geschorst en zat alleen de burgemeester op haar plaats aan de raads-tafel, naast griffier Elske Hörchner. De rest van de raadszaal was gevuld met lopende, zittende en naar elkaar overbuigende raadsleden en publiek om te overleggen over een amendement. Die schorsing bood Douwe en mij een mooie gelegenheid om naar de burgemeester toe te gaan en haar te vragen waarom zij de bode de opdracht had gegeven om zijn beweging in de raadszaal te beëindigen.

Burgemeester Larson. Foto: Douwe van Essen

Ik opende met de zin: “Mag ik iets vragen?” Dat mocht. De vraag was vervolgens: “Waarom heeft u de bode opdracht gegeven om tegen Douwe te zeggen dat hij niet rond mag lopen om foto’s te maken?”
Het antwoord was kort en bondig: “Omdat wij en de raad dat hebben besloten.”

Er ontstond, tot mijn verbazing, direct een enigszins geïrriteerd woordenwisselingetje met Mevrouw Larson toen ik verklaarde dat Douwe al ruim 20 jaar bij deze zelfde raad rondloopt en daar  nooit enig probleem mee ondervond. Douwe voegde daar zelf aan toe dat hij met opzet vooraf contact had opgenomen met de griffier om problemen te voorkomen.
Het antwoord leidde tot mijn vraag waarom dat besluit door college en raad was genomen. Het korzelige antwoord was: “dat de raad dat besluit had genomen vanwege corona.” Wij keken de zaal in, zagen de gezellige drukte en vroegen ons af welke coronamaatregel dan wel door Douwe werd overtreden.

Gezellige drukte tijdens de schorsing. Foto: Douwe van Essen
Besluit? Van de raad?

Een besluit van de raad? Hadden ze dat echt besloten!  Dat vroeg om opheldering. Dus schoot ik Stan Poels (Pvda/GL) aan met de vraag of er in of door de raad of in het kader van het Nieuwe Vergaderen wellicht ooit was gesproken over een verbod voor fotograaf Douwe van Essen om rond te lopen voor het maken van zijn foto’s. Hij keek mij met grote ogen aan. “Nee daar hebben we het nooit over gehad.” Ria Hennis (DB) wist niet wat ze hoorde toen wij het over een besluit van de raad op dit punt hadden. Ook Jan Willem Nienhuis (CDA) reageerde uiterst verbaasd op de nieuwe regel in de raadszaal, evenals René Voigt (DB).

Het heeft er dus alle schijn van dat het hier óf een collegebesluit, óf een zelfstandig besluit van de burgemeester betreft.

Om verwijdering uit de raadszaal te vermijden legde Douwe van Essen zich bij het besluit neer. Hij fotografeerde vanaf de perstribune waarbij hij soms toch een stap verzette, als een foto maken echt onmogelijk was, zelfs met een sterke telelens.

Het besluit zal de kwaliteit van de foto’s niet ten goede komen. En dat is heel jammer na al die jaren.

Aanvulling 16/10/2021, 16.18

Het kan ook anders. Op 26 april 2013 ontving Douwe van Essen een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Martijn Smit, juist vanwege zijn fotografie in en om de raadszaal.

In de tekst die Martijn Simt uitsprak stond o.a.dit:

”De heer Van Essen is een maatschappelijk zeer betrokken man. Sinds de oprichting van de CDA in ’s-Graveland is de heer Van Essen politiek actief binnen deze partij. Een roerige tijd, omdat de samenvoeging van ’s-Graveland met omringende gemeenten langzamerhand een feit werd. Hij was van 1994 tot 1998 gemeenteraadslid en van 1998 tot 2002 fractievoorzitter. Tot 1998 was hij tevens wethouder bij de gemeente ’s-Graveland. Vanaf het ontstaan van de gemeente Wijdemeren bestaat ook de Wijdemeerse Webkrant: de dagelijkse internetkrant van Wijdemeren. Hij vormt vanaf de oprichting van de Wijdemeerse Webkrant een gouden team met de heer Jungmann en maakt foto’s en schrijft berichten.”

Zie ook dit bericht in de Wijdemeerse Webkrant.

 

 

6 gedachten op “Foto’s uit stilstand met telelens vanwege verbod.”

  1. Reactie op de column dat Douwe van Essen niet meer mag rondlopen om te fotograferen in de raadzaal.
    Een idioot verbod. Het hoe en waar is gemakkelijk te achterhalen. Wellicht is/ zijn een of meerdere raadsleden bereid aan het College schriftelijke vragen te stellen in de trant van: “Wie heeft dit besluit genomen, in welk gremium, wanneer en waar kunnen de raadsleden dit besluit lezen?”.
    Op grond van de Gemeentewet heeft het college en elk lid afzonderlijk de plicht aan de raadsleden alle gewenste informatie te verschaffen.

    Wim Kozijn

    1. Douwe is een uitmuntende fotograaf met iconische dorpswaarde. Dit is weer zo’n voorbeeld van geklungel en duidelijke ongevoeligheid van hoe het gaat in Wijdemeren. Daarbij, wat een drogredenatie; de foto’s spreken voor zich. 1,5 meter? Raar gedrag van de Burgemeester en het zal natuurlijk worden rechtgezet. Dat kan niet anders. Derk de Kloet

  2. En zo is het dus gesteld met de politiek in Wijdemeren!
    Echt een gerust idee dat dit zootje over de toekomst van dit dorp beslist!
    Schaam jullie!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.