Fusie met Hilversum 1-1-2027 bijna beklonken

Gisteravond sprak de commissie Bestuur en Middelen over het raadsvoorstel om een fusie aan te gaan met Hilversum op 1 januari 2027. Zelden zag ik een aardiger, vriendelijker, vrolijker, ontspannener debat als over dit onderwerp.

Ik schakelde iets na het begin van het debat in op de live stream vanuit Rading 1. Rading 1 waar indertijd het gemeentehuis nog op Hilversums grondgebied stond en het gemeentebestuur van Hilversum bij de ingebruikname van het Knorr Laboratorium een plagerig bloemetje stuurde met de tekst “Welkom op het grondgebied van Hilversum”.  Later werd de gemeentegrens iets verlegd, waardoor Rading 1 alsnog in Nieuw Loosdrecht kwam te liggen en het gemeentehuis geïncorporeerd werd in Wijdemeren.

Inspraak
Bart Heller (wethouder Hilversum)( Foto uit uitzending Rading 1.)

Toen ik beeld had zag ik een oude bekende. Wethouder Bart Heller, die ooit, voor de eeuwwisseling met Erik Boog, nu de burgemeester van Diemen, samen met mijn dochter Nadja en mij op de Veemarkt in ’s Graveland stond bij een stand van D66. Hij sprak enthousiast over de mogelijkheden en eventueel op te lossen problemen bij een fusie van Wijdemeren met Hilversum. Hij kreeg overwegend steun van zijn eigen Hilversumse gemeenteraad, zo bleek.

Liesbeth Siderius sprak in en maakte bezwaar tegen de herindeling en dat dan vooral vanwege het gebrek aan participatie en inspraak tijdens de voorbereiding van het besluit om te fuseren met Hilversum. Een besluit dat zich grotendeels achter gesloten deuren onttrok aan de openbaarheid .

Hans Hazes sprak in. Hij is het eens  met het besluit om met Hilversum te fuseren, maar hij vreest de periode tussen nu en 1 januari 2027, waarin de lasten voor de Wijdemeerse burger door onnadenkende besluiten en onzekerheden uit de hand kunnen gaan lopen. Zijn vertrouwen in het huidige minimale college van een burgemeester en twee wethouders, die niet steunen op een meerderheid in de raad is maar zeer beperkt.

Het definitieve besluit dat nu voorbesproken werd en dat volgende week in de raad wordt vastgesteld, zal identiek in Hilversum en in Wijdemeren op hetzelfde moment passeren. Daarom is het ongewenst dat dat voorstel met amendementen aangepast wordt.

Mild en vriendelijk

De raad was zeer mild en vriendelijk. Er werd geen enkele harde noot gekraakt. Wel werden wat zorgen uitgesproken over de omvang en macht van de nieuwe centrumgemeente Hilversum ten opzichte van de andere gewestgemeenten. Er werden wensen neergelegd voor het verdere verloop van het proces. de fracties hielden ook hun kruit droog voor het historische moment volgende week als de kogel echt door de kerk gaat.

Uitvoerige toelichting

Burgemeester Mark Verheij gaf een uitvoerige uitleg van hoe hij denkt dat de herindeling zal gaan verlopen, waarbij hij voorziet dat er nog flink wat momenten komen voor de inwoners om hun zegje te doen c.q. informatie te ontvangen. Ook bood hij ruimte aan de raad om tussentijds te oordelen. Wat hij niet wilde, net als de meerderheid van de fracties, was dat er raadsleden mede gaan overleggen aan tafel met Hilversum.

De commissie begon om half acht. Reeds om half tien kon voorzitter Jan-Willem Nienhuis de hamer laten vallen voor de afsluiting van de vergadering.

Eén gedachte op “Fusie met Hilversum 1-1-2027 bijna beklonken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.