Gaat Nanne Roosenschoon (D66) de coalitie redden?

Bestuurlijk gaat het niet goed met Wijdemeren. De meeste Wijdemeerders gaven in 2022 hun stem aan De Lokale Partij van Alette Zandbergen en Gert Zagt. Acht van de negentien zetels scoorden zij. Acht nieuwe raadsleden. En kijk nu eens…

Nanne Roosenschoon (D66)

De oppermachtige Lokale Partij vormde in 2022 een coalitie met de VVD en de PvdA/GroenLinks., die daarmee 12 van de 19 zetels in de raad had. Een riante meerderheid met een ingebouwde reserve voor als een coalitiepartner zou afhaken, want dan had de coalitie nog steeds 10 van de 19 zetels. Het is verbazingwekkend dat de politieke leiding van DLP (fractievoorzitter, wethouders en bestuur) er niet in slaagde om, op zijn minst, een geringe meerderheid vast te houden.

Met de pet rond

Het is redelijk uniek dat de afbrokkeling van de partij niet alleen in de raad plaats vond (toen Olivier Goetheer uit de fractie stapte), maar dat ook in het college de betonrot toesloeg toen de politieke leiding wethouder Ron de Haan een week of twee geleden met een persbericht zijn congé gaf. Omdat de PvdA/GroenLinks eerder al de coalitie had verlaten na onenigheid met wethouder Ron de Haan c.s. was hun plek in het college al langer vacant. Daardoor zitten er nu nog slechts twee wethouders in het college,  Gert Zagt (DLP) en Els Kruijt (VVD). Te weinig voor de enorme taken die dit college zichzelf oplegde. En dus gingen de politieke leiders van DLP met de pet rond om andere partijen te smeken toe te treden tot hun minderheidscoalitie.

Dat viel tegen

Dat de PvdA/GL geen zin hadden om terug te keren was volstrekt logisch. Ook de terugkeer van Olivier Goetheer werd de laatste maanden steeds onwaarschijnlijker. Maar ook het CDA (3 zerels) was snel klaar met  het huwelijksaanzoek van DLP en VVD. Gevolgd door Esther Kaper van de ChristenUnie (1 zetel) die ook niet wilde toetreden. En vandaag liet ook DorpsBelangen (2 zetels) in een persbericht weten geen trek te hebben in een coalitie met DLP en de VVD.

Wie nog niet zijn kaarten op tafel legde is Nanne Roosenschoon (D66, 1 zetel). Doet hij mee, dan moet hij een wethouder leveren  en zijn zetel min of meer inleveren bij DLP en VVD.

En nu?

De burger van Wijdemeren heeft er recht op dat zijn belangen in de herindelingsbesprekingen goed verdedigd worden. Voldoende argumenten om  voldoende wethouders met bestuurlijke kwaliteiten, met steun van een stevige coalitie, de slag om de fusie in te laren gaan. Dat lijkt met DLP niet te gaan lukken.

Wellicht moet er eens gedacht worden aan een coalitie van CDA, DB, VVD, PvdA/GL  CU en/of D66. Samen tien zetels! Want dit schiet niet op.

in 2014 zat wethouder Gert Zagt (toen nog DB, met 9 zetels) en met steun van de dissidenten Ben Steenvoorden (Wij, 1 zetel) en Liesbeth Siderius (Lijst Siderius, ex-VVD, 1 zetel) samen met wethouder Jaap van Waveren en wethouder Joost Boermans (D66, 1 zetel) in het restant van een afgebroken coalitie met de VVD. Een beetje net zo’n rommeltje als nu.

Hakkelend naar de eindstreep.

 

Eén gedachte op “Gaat Nanne Roosenschoon (D66) de coalitie redden?”

  1. Te gek voor woorden. Eerst menigeen raadslid laten worden zonder overdrachtsdossiers, dus hen alles voor zoete koek laten accepteren in ruil voor een mooi inkomen, dan een coalitie in met uw partij die te groot werd dankzij het gepredikte zelfstandig blijven, dan zonder een nieuw coalitieakkoord zonder PvdA/GL verder aanmodderen, dan je eigen raadslid en wethouder kwijtraken en je burgemeester laten bungelen (wij wensen haar het beste toe!) en dan hulp vragen bij anderen. En waarom? Omdat je het gelijk aan je zijde hebt . Namelijk alleen een financieel herstelplan dus daar iedereen zijn handtekening onder druk van Noord Holland onder laten zetten. En dat dus geforceerd door een telefoontje rond middernacht van een Haarlemse ambtenaar. Daarom betalen uw inwoners/kiezers veel teveel OZB! Enig idee wie dat regelde? U. Waarom niet alles op alles gezet om ook een sterker bestuur te krijgen, waarom alleen aan financiën gesleuteld, betaald uit onze portemonnee? Makkelijk zat, die hebben geld zat en zijn dommer dan een garnaal. U speelde al eerder hoog spel door een openbare commissie Financiën vergadering plots besloten te verklaren met als gevolg alle journalisten boos wegbonjouren en de CDA fractievoorzitter woedend de deur dicht te laten smijten Dank u, DLP.

    Maar hoogmoed komt voor de val. U voorkwam nieuwbouw aan de Molenmeent omdat dat uw uitzicht zou belemmeren, na een doortrapt ambtelijk spelletje. U kreeg ineens salarisverhoging ter waarde van 27.000€ omdat niemand anders het beter kon dan u. U onderschat uw inwoners! Alsof u de enige redder des Vaderlands bent. Wat een hoogmoed heeft u. Herinnert u zich uw eigen woorden toen WijWillenWonen wel wilde aansluiten bij DLP? “Er zit niemand op ons te wachten, Wim”. Dat klopt en heeft zich bewezen.

    Dan DB. Hoe kunt u nu zeggen , achteraf èn te laat, dat u voor zelfstandigheid was en blijft. Uw voorzitter sprak wijze woorden: beter te halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. U toonde in juli 23 aan tot op het bot verdeeld te zijn. Uw fractievoorzitter deed een zeer zwakke doorzichtige poging om pas na een ambtelijke fusie te komen tot een mogelijk bestuurlijke. U verloor het debat in beslotenheid kennelijk buiten uw voorzitter om dus al vooraf en gaf teveel ruimte aan uw raadslid dat als voormalig Bussumse ambtenaar altijd al uit was op Groot Gooiland, Gooi Stad of wat dan ook.
    Tijd voor een extra-parlementaire oplossing, nu! Met slimme bestuurlijke ervaring van buiten de bekende politieke partijen en kliekjes. Waarom geen partijloze ondernemer als wethouder? Waarom geen partijloos ex-raadslid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.