GAD en privacy

In Kortenhoef werden wij de afgelopen weken verrast met de uitrol van de zogenaamde PMD bakken. Een nieuw type grote afvalbak (kliko) voorzien van een chip, een sticker met een barcode en uw naam en adres.

Bovendien leverde de GAD ook nog een enveloppe af met daarin nog twee dezelfde stickers met het verzoek om die op uw andere bakken te plakken. (Waarom we twee stickers voor drie bakken kregen wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de papierbak die niet door de GAD wordt opgehaald.)

Die aflevering van de gechipte en op naam gestickerde afvalbakken vond, curieus genoeg, plaats in de week waarin heel Europa zich druk maakte over de nieuwe privacywet (AVG). Organisaties moeten verplicht tal van wettelijke maatregelen nemen om de privacy van de burger te beschermen op grond van een Europese wet. Alle organisaties die bestanden hebben met persoonsgegevens zijn in rep en roer om aan die eisen te voldoen. Overheden, bedrijven, scholen en verenigingen onderzoeken of zij aan de wet voldoen en bombarderen ons met emails waarin zij toestemming vragen om onze gegevens op te slaan en te gebruiken. Scholen publiceren zelfs de eindexamenresultaten niet meer in de krant vanwege de AVG.

Wat doet de GAD? Die verspreidt gechipte en gestickerde afvalbakken met onze naam en adres, een barcode en een chip, opdat de bak simpel gescand kan worden en u gemakkelijk beboet kan worden als de GAD dat nodig vindt. Ook kregen wij een brief met extra stickers om onze andere bakken ook herkenbaar te maken voor wie daar maar nieuwsgierig naar is.

Hoe zit het dan met de privacy? Mag dat zomaar? De inhoud van uw afvalbakken vertelt alles over u. Die inhoud vertelt wie u bent. Of u wel gezond eet, of u niet te veel drinkt, of u medicijnen gebruikt, welke kranten u leest, van wie u post krijgt, etc., etc. En als iemand anders iets in uw bak stopt wat daar niet hoort, dan heeft u een probleem, want de sticker en de chip leiden de GAD opsporingsambtenaren naar u.

De vraag die bij mij rijst is dan ook of er ooit iemand  bij de GAD heeft nagedacht over de AVG en of de stickering van de kliko’s met naam en adres daar aan voldoet.

Het is naar een vraagje.