Geen moties over landelijke zaken svp

In de ruim 16 jaar dat Wijdemeren bestaat, is het meerdere keren voorgekomen dat een fractie een motie indiende over iets waar de gemeenteraad niet over gaat. Meestal betrof het iets wat landelijk in de media veel ophef veroorzaakte. Men moet daar eens mee ophouden. Niet met die ophef, maar met die moties.

Vorige week was het weer raak. D66 en PvdA/GL dienden een motie in om bij de staatsecretaris van Justitie en Veiligheid te pleiten voor een ruimer kinderpardon. Dat is een zaak die al geruime tijd in de landelijke media speelde en die zich toespitste op de Armeense kinderen Lily en Howick. We hebben eerder dergelijke uitbarstingen van collectieve empathie gezien, o.a. toen de Turkse kleermaker Gümüs en zijn vrouw Esme (alweer 20 jaar geleden!) uitgewezen werden omdat ze illegaal in Nederland verbleven. Maar bij kinderen worden we natuurlijk nog emotioneler.

Deze keer werd de motie over het kinderpardon aangenomen met 10 tegen 7 stemmen. De 7 raadsleden die tegenstemden — dwars door de partijen heen — hadden gelijk: het is onze zaak niet. Wij gaan daar niet over. Als iemand zich over zoiets opwindt, moet hij/zij maar een ingezonden stuk in de NRC schrijven.

De gemeenteraad dient zich te bemoeien met zaken in Wijdemeren. Opvattingen over wat er zich afspeelt in de rest van de wereld, zijn niet relevant. De raad kan zich onmogelijk uitspreken over al het onrecht, over alles wat fout gaat in Nederland en daarbuiten. Daar is gewoon niet aan te beginnen. Het is ook niet uit te leggen waarom je wel over deze zaak en niet over al die andere misstanden een motie indient.

Men moet zich dan ook onthouden van dit soort ad hoc uitbarstingen van collectief medelijden, verontwaardiging, sympathie, weerzin, boosheid, euforie e.d. zolang het geen gemeentelijke zaken betreft. We moeten ons niet laten opzwepen door de media. We zijn Engeland niet!

2 gedachten op “Geen moties over landelijke zaken svp”

 1. Ik ben het volstrekt oneens met Cor Koster. Het kan iedere gemeente, of beter kan ik schrijven, gemeenschap, treffen. Met gemeenschap bedoel ik dan klasgenoten, vrienden, lotgenoten en al die anderen, die kinderen (en hun ouders), die hier al meer dan vijf en soms tien jaar of langer wonen, hier willen houden. Ik zag in 2004 de ontreddering op de Curtevenneschool ( http://www.wijdemeersewebkrant.nl/2003/jan03/0103-31-03.htm ) van het feit dat hun klasgenootje van haar bed gelicht was bij nacht en ontij en verdwenen was. Ja, dat meisje was hier ook langer dan vijf jaar.
  Ik was erbij toen burgemeester Don Bijl een toespraak hield bij het verkrijgen van een verblijfsvergunning van een Armeens gezin in Kortenhoef na 12 jaar wachten en dwars zitten door het COA en de IND. Dat was feest. In De Fuik.
  Ik zag hoe Kortenhoef nog vrij recent met open armen ruim 100 vluchtelingen ontving in De Fuik. Hulde, ook voor burgemeester Martijn Smit.
  Dat werd niet besloten in Den Haag. Dat gebeurde allemaal in Wijdemeren. Hier. Met goedkeuring van de raad!
  Dus, ja, het gaat gemeenten en gemeenschappen wel degelijk aan. Prima dat die motie ingediend werd, prima dat die tien raadsleden hem steunden en jammer dat het voor die zeven andere raadsleden de ver van hun bed show in Den Haag bleef.

 2. Meneer Koster doet zijn naam geen eer aan, om maar even in de christelijke gedachte te blijven meneer “Koster”
  Volgens wel ingelichte bronnen is de ingediende motie van D66 en mede indiener PvdA/GL niets meer dan nogmaals aandacht te vragen aan het kabinet goed te kijken naar het kinder pardon en te kijken naar een menselijk oplossing.
  U als wel gerespecteerde christen en oud CDA lid kan daar toch niet tegen zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.