Geheimhouding en geheimzinnigheid

Wat moet je als wethouder financiën (Klink, VVD) doen wanneer je er voor de zoveelste keer achter komt dat de projectontwikkelaars je weer eens te slim af zijn geweest (lees: De Noord-Zuidlijn van Wijdemeren) Stilhouden, dat lukt in deze tijd niet meer, elk jaar worden de financiën van Wijdemeren doorgelicht.

Klein houden, dat lijkt wel te werken want wie in Wijdemeren interesseert zich hier nu voor, we komen er wel mee weg…  Ja maar… het kost onze inwoners wel zo’n 70 euro per persoon, du… WHAATTT? … ZEVENTIG EURO PER PERSOON?? Dat is voor een gemiddeld Wijdemeers gezin 280 euro door het afvoerputje. Dus klein houden, dat gaat niet werken.

Geheimhouden dan? Dan weet niemand (behalve de raadsleden die met die geheimhouding akkoord gaan) van de hoed en de rand. Dan kom je er wellicht voor de zoveelste keer mee weg. Geheimhouding (in een besloten vergadering; je krijgt wel de informatie maar mag er verder niets mee doen) heeft soms een functie; wanneer het expliciet over personen gaat, of wanneer het gevoelige informatie zou verstrekken voor een aanbesteding. Maar over mensen gaat het niet en de projecten Nedervecht en Porseleinhaven zijn in een vergevorderd stadium. (terwijl Ter Sype nog embryonaal is, dus ook daar geen geheimhouding nodig).

Maar welk raadslid gaat die geheimhouding nu dan nog accepteren? Wel horen wie hier wederom zit te slapen, maar verder verplicht je mond erover houden. Dan begrijp je toch niet helemaal voor wie je daar zit. Niet ter meerdere eer en glorie van jezelf of je partij, niet voor die blunderende wethouder, nee… je zit daar in het belang van de burgers van Wijdemeren. Geen openheid van zaken is het verloochenen van het belang van de inwoners.

Dus nu ben ik benieuwd of het kaf zich van het koren scheidt, welke oprechte raadlieden deze geheimhouding niet zullen accepteren en op donderdag 18 april* zullen weglopen bij dit agendapunt. En wie zich wederom wentelt in coalitiegevoel en deze kapitale blunder, wederom afgewenteld op de burgerij, met de mantel der liefde gaat bedekken. Rading-0 zal er zeker over blijven schrijven. Het is toch om horendol van te worden, dit gemeentelijk amateurisme…

* Al eerder, op maandagavond 15 april wordt de raad bijeengeroepen om speciaal over dit onderwerp ingelicht te worden. Natuurlijk ook onder geheimhouding… (aanvulling MV 15/4/2019, 10:30 uur)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.