Geheimzinnige Advertentie

In het Weekblad Wijdemeren van vorige week (29 juli) stond achterop een paginagrote advertentie die mijn aandacht trok. De advertentie was geplaatst door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, hetgeen de inhoud nog opmerkelijker maakte.

Klik op afbeelding om te lezen.

Dit is de tekst waarin beschreven werd waarom de advertentie geplaatst werd:

Ontwerpbesluit Provinciale milieuverordening N-H

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied maakt namens Gedeputeerde Staten van Noord- Holland bekend dat zij een ontwerpbeschikking voor een ontheffing ingevolge de Provinciale milieuverordening Noord-Holland (Aardkundig monument) ter inzage heeft gelegd.
De ontheffing betreft het voornemen tot het uitvoeren van seismisch onderzoek, ten behoeve van de ontwikkeling van aardwarmteprojecten.
gebieden in Noord-Holland die zijn aangewezen als aardkundig monument Zaaknummer: 9300099 en 1452286/1452296

De rest van de advertentie ging over een stuk of 20 gemeentehuizen, waaronder dat van Wijdemeren, waar de komende zes weken de bijbehorende stukken en het ontwerpbesluit ingezien kunnen worden.  Ze kunnen ook digitaal toegezonden worden.  Omdat ik eerlijk gezegd bijna niets begreep van de bovenstaande aankondiging (wat is een “Aardkundig monument?) ging ik naar de website www.odnzkg.nl van de Omgevingsdienst om te vragen waar dit over ging. Per kerende post kreeg ik antwoord dat de woordvoerder van de ODNZKG het ook niet wist, maar het zou uitzoeken. De volgende dag kreeg ik een vriendelijke mail van Energie Beheer Nederland B.V., wat ook een overheidsorganisatie bleek te zijn. De projectleider zal contact met mij opnemen om uitleg te geven. Hij stuurde mij ook een link naar een website www.scanaardwarmte.nl. Op die website vond ik dit filmpje.

Dat maakt het waarom wat duidelijker.  Maar krijgen we hier last of schade van? Moeten alle Wijdemeerders zich nu naar het gemeentehuis begeven om te zien of er in hun land of hun achtertuin geboord en geploft wordt en of ze dat willen toestaan? Let wel, we hebben zes weken de tijd vanaf de datum van publicatie, 29 juli 2020, om bezwaar te maken. (Niet echt handig zo in vakantietijd.)

Het valt mee

Ik sprak met Elly Klut van Energie Beheer Nederland (EBN), 100 procent eigendom van de Staat; de aandelen worden beheerd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Zij legde mij het één en ander uit. Hoewel je het niet zou denken, is het woordje “aardkundig monument” het sleutelwoord in deze aankondiging. In het kort komt het er op neer dat bij het boren en ploffen historische plekken en restanten in de bodem ontzien moeten worden (grafkelders, ruïnes, archeologische vondsten).

Eerst toestemming

Voor er ergens geboord gaat worden wordt eerst toestemming gevraagd aan de eigenaar van het terrein. Zijn er tijdelijke problemen, dan wordt gewacht tot die voorbij zijn (bijv. mais op het land). Is er een probleem met de plek, dan wordt overlegd over de plek waar het wel kan. Het is niet zo dat u op zekere ochtend een boorploeg uw terrein op ziet rijden met een vergunning van de Gedeputeerde op zak, omdat u geen zienswijze indiende de komende zes weken.

Communicatie

Uit een oogpunt van overheidscommunicatie blinkt deze advertentie niet uit, om het heel erg vriendelijk te zeggen. De Gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland vraagt aan de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied om dit varkentje te wassen. We zijn hier toch Het Gooi! En zelfs Utrechtse gemeenten als Maarssen, Eemnes en Stichtse Vecht worden door de Noordzeekanaaldienst en NH Gedeputeerde en passant meegenomen. Waarom doet de Provincie dit niet zelf? Wat is een Aardkundig monument? Wat houdt de ontheffing in. Ontheffing van wat? Wat houdt seismisch onderzoek in dit geval in? Als je dat allemaal leest en niet begrijpt is het lastig om maar niet te denken: “Ik maak maar bezwaar, voor de zekerheid.”
Dat lijkt echter niet nodig….

3 gedachten op “Geheimzinnige Advertentie”

 1. Geen enkele moeite spaarde de ‘Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied’: een héle pagina Kennisgeving op de achterzijde van óns Weekblad!
  Dat mag wat kosten in komkommertijd.

  Ter inzage legging in Wijdemeren zie je in eerste instantie, helemaal onderaan, over het hoofd. De zaaknummers 9300099 en 1452286 spreken ook niet direct tot de verbeelding, resp. boekdelen?

  Mij bekruipt het gevoel dat er hier iets ‘verstrekkends’ op voorhand moet worden bezworen?
  Het motto: “we hebben u tijdig gewaarschuwd” gaat met deze vakantie-editie week 31 jaargang 49 (!!) bij alle thuiskomers ongelezen in de blauwe bak.

  Gelukkig was daar de nog steeds bestaande onafhankelijke pers (bij monde van R. Jungmann) die alle vragen die opkwamen alvast namens ons allen stelde… Wij zien ook de antwoorden met meer dan gemiddelde belangstelling tegemoet.

  PS. Toch maar bezwaar maken voor de zekerheid… dan kun je later eventueel zeggen: ‘zie-je-wel’ 😉

 2. Waarom OmgevingsdienstNoordzeekanaalgebied ? De gemeente Wijdemeren is toch aangesloten bij de Omgevingsdienst Flevoland en Gooi en Vechtstreek.

 3. Ik had dezelfde reactie, ‘waar is dit nou voor nodig?’. Had geen tijd om je te mailen. Vroeg mij toen ook af of Herman Stuyver er niet achteraan had moeten gaan.
  Dat heb jij inmiddels gedaan. Eind goed al goed hoop ik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.