Gemeente schuift deel sociaal domein af op Albert Heijn

Op 1 december 2017 stuurde de oprichtster van de Kledingbank in Kortenhoef, Gerda van Deutekom, een brief aan de toenmalige Wethouder Sociale Zaken van Wijdemeren. Negen maanden later, op 31 augustus 2018, kwam het antwoord in een kort emailtje van een ambtenaar.

De Kledingbank maakt gebruik van de foyer van De Dobber die gratis door Albert Heijn ter beschikking gesteld wordt. Maar omdat de supermarkt uitbreidingplannen heeft, maakt de Kledingbank zich zorgen over de toekomst: ‘Waar moeten we naar toe?’ Vandaar de brief aan de wethouder, met honderden steunbetuigingen van burgers: “Wij vragen van u geen financiële bijdrage maar we hopen dat u als wethouder ‘sociaal domein’ met ons mee wil denken over een toekomstige locatie voor de Kledingbank Kortenhoef.”

Inmiddels is het duidelijk dat de Kledingbank onmisbaar is in onze ‘welvarende’ gemeente. Niet alleen voor mensen die problemen hebben om rond te komen, maar ook voor de ouderen die winkelen op de Meenthof en die met regelmaat binnenlopen om de wc te gebruiken, een kopje koffie te drinken en een praatje te maken. Sommigen blijven de hele middag zitten. Gezellig! Oplossingen voor de aanpak van eenzaamheid staren je soms in het gezicht, maar we zijn vaak ziende blind.

De reactie op het verzoek van de Kledingbank kwam negen maanden later in een emailtje van een ambtenaar: “Helaas is er momenteel niets beschikbaar. Albert Heijn heeft de ruimte zonder medeweten van de gemeente aan u ter beschikking gesteld, mogelijk kunt u hen om een vervangende locatie verzoeken….” De vele stippeltjes staan er echt. De gemeente lijkt gepikeerd dat de Kledingbank niet bij het allereerste begin aangeklopt heeft bij de gemeente maar bij Albert Heijn. Die moet nu verder maar voor de zaak zorgen. Stomme reactie? Ja, natuurlijk.

Maar ook de politiek treft blaam. Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat een belangrijk sociaal initiatief dat spontaan voortkomt uit de burgerij zo weinig politieke steun krijgt. De politiek lijkt gewoon niet geïnteresseerd.

En dat terwijl het heel simpel moet zijn om iets te regelen. Al huurt de gemeente maar ergens een winkelruimte. Dat kan er financieel best vanaf. Met regelmaat wordt er immers een greep gedaan in de sociale geldpot voor andere dan sociale zaken. En ja, dan hebben we het over duizenden, zelfs honderdduizenden euro’s! Dat moet maar eens ophouden. Sociaal geld dient besteed te worden aan sociale doelen. En wat is socialer dan een Kledingbank?

Dus, gemeente, doe er wat aan. De vorige en de huidige wethouder zijn intussen komen kijken, maar de meeste raadsleden (Ria Hennis, DB, is één van de weinige uitzonderingen) hebben nog nooit de moeite genomen om te kijken wat er echt nodig is in deze gemeente.

(foto CK)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.