GOUDEN HART

De agenda van de raad voor de maand oktober was uitzonderlijk leeg. Slechts één onderwerp waarover gesproken moest worden. Een bouwaanvraag in Loosdrecht. De bouwaanvraag zelf werd uiteindelijk goedgekeurd, maar daar ging het niet om.

Waar dan wel om ? De aanvrager wilde graag 12 meter opschuiven naar de weg. Het huis stond ruim 60 meter van de weg af en had op de tekening een achtertuin van maar een paar meter. Bovendien had de gemeente zelf ooit geadviseerd om het huis dichter aan de weg te bouwen, álle omwonenden zagen het ook wel zitten, dus appeltje-eitje. Nou, nee… niet met deze raad.

Eric Torsing (CDA) foto DvE

Raadslid Eric Torsing (CDA) was voorstander van het verzoek en schetste ons de geschiedenis. De aanvrager wachtte nu al meer dan een decennium (ja, u leest het goed) op de goedkeuring, maar werd jarenlang aan het lijntje gehouden door het, alom om haar efficiëntie geprezen, ambtelijke apparaat der gemeente Wijdemeren.

De opschuiving van 12 meter werd door de komma-fetisjisten binnen de raad gezien als een “wezenlijke aanpassing”. Hierdoor voelde men zich gesterkt om het recht van de raad om een ambtshalve aanpassing aan te brengen niet te gebruiken. Zeker, op een terrein van 20 meter is 12 meter wezenlijk, maar op een lap grond van meer dan 60 meter is het echt een lachertje. Advies: de aanvrager moest maar wéér een nieuwe aanvraag doen. (26 tot 52 weken wachten) De aanvrager had al aangegeven dat nóg langer wachten echt niet meer kon gezien de gezinssituatie. Maar ook financieel zou het een aderlating worden; de bouwkosten zouden vanwege de aantrekkende markt minstens 20% hoger uitvallen.

Onwil, angst en geen gevoel voor evenwicht, dat typeert de meerderheid van deze raad. Niet de hele raad overigens. Nee, gelukkig lopen er een paar raadsleden rond die werkelijk begrijpen waarom ze daar zitten. Eric Torsing is er een van. Open, eerlijk, gevoelsmens, doortastend, niet te beroerd om zaken uit te zoeken en z’n nek uit te steken voor de burger. GOUDEN HART, met hoofdletters. Maar ook Torsing kon gisteravond niet op tegen zoveel dorpse angsthazerij en meel in de mond.

Het wordt tijd voor de fusie met Hilversum. Hoog tijd.

Eén gedachte op “GOUDEN HART”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.