Habemus casam

De titel is een beetje prematuur want bij de laatste raadsvergadering kringelde er nog geen witte rook uit de raadszaal, maar het ziet er wel naar uit dat Wijdemeren een nieuw gemeentehuis gaat krijgen. Bij de Kwakel.

Op de agenda stond ‘Verkenning toekomstbestendige huisvesting’. Het huidige gemeentehuis aan de Rading 1 is verouderd en toe aan groot onderhoud, waarvan de kosten geschat worden op €2 miljoen in de komende 10 jaar. Is het gebouw dat waard? Of is het verstandiger na te gaan welke alternatieven er zijn, zoals nieuwbouw, koop of huur elders, waarbij de locatie van het huidige gemeentehuis ingezet zou kunnen worden voor woningbouw.

Het raadsvoorstel wilde een budget beschikbaar stellen voor een onderzoek van €50.000 naar “een toekomstbestendige huisvesting”. Dat bedrag is tegenwoordig het standaardtarief voor een onderzoek door een extern bureau. In de tijd dat ik in de raad van Nederhorst den Berg zat, zo’n 30 jaar geleden, was dat nog 20.000 gulden.

Eric Torsing (CDA) (foto Douwe van Essen)

Tijdens de vergadering kwam ook een CDA-motie aan de orde om te onderzoeken of toekomstige huisvesting van het gemeentehuis kon plaatsvinden op de gemeentewerf Kortenhoef aan de Kwakel. De grond is al in het bezit van de gemeente. Het plan dat toegelicht werd door Eric Torsing (CDA), en dat hij naar eigen zeggen in een week had opgesteld en gecheckt met bouwers, betrof een gemeentehuis van minimaal 6000 m2 vloeroppervlak over twee verdiepingen (nu ca. 5400 m2), met daarboven op de derde en vierde verdieping ruimte voor 80 appartementen. Mocht het gemeentehuis ooit overbodig worden, dan kon die 6000 m2 later omgebouwd worden tot extra appartementen.

Uiteindelijk werden zowel het raadsvoorstel als de motie aangenomen, de eerste unaniem, de laatste met slechts 3 stemmen tegen (een van D66 en twee van De Lokale Partij). Het is een beetje jammer dat een bureau alsnog voor €50.000 onderzoek gaat doen naar opties die bij voorbaat kansloos zijn (duur opknappen, verhuizen naar het gebouw van Natuurmonumenten in ’s-Graveland, de gemeenteorganisatie opknippen in delen die op verschillende plaatsen gehuisvest zouden kunnen worden), maar zo gaat dat nu eenmaal in een overheidsorganisatie. Wat ik echter proefde in de commentaren van de raadsleden was een grote sympathie voor het CDA-voorstel.

Toch mooi, dat zo’n goed idee uit de gemeenteraad zelf komt. Het geeft hoop voor de toekomst. Voor mij staat het vast dat dit de uiteindelijke keuze zal worden.

2 gedachten op “Habemus casam”

  1. Nog géén witte rook.
    Aan de “inspreektafels” voorafgaande aan de commissie R&E kwam een andere variant aan bod.
    Namelijk een combinatie van centrale/decentrale huisvesting. Waarom is het fiasco van de Wijdehuizen geen kans geweest om daar al dan niet fulltime ambtenaren te huisvesten voor dorpsaangelegenheden?
    Als we vroeger of later bij Gooistad horen hebben we alleen dan een onderhandelingspunt om decentrale vestigingen aan te houden in ONZE dorpskernen! In zowel het plan van mevrouw Vermeulen als dat van aannemer Torsing is sprake van kapitaalvernietiging! Red Wijdehuizen en breng ambtenaren dichter naar de burgers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.